Castelul Bran – scos de pe harta turistica
Controversatul Castel Bran, pe care doamna ministru, Elena Udrea, nu stia daca sa-l exploateze sau nu, pare sa aiba un destin mai tragic decat s-ar fi asteptat multi dintre noi.
Mutarile mobilierului si schimbarile din orar care au avut loc in cadrul muzeului ii nemultumesc pe turoperatorii straini care vor, pe buna dreptate, sa renunte la acest obiectiv turistic.
Si, din nou, este numai vina noastra!
O parte din turoperatorii straini vor sa scoata Romania din cataloagele lor si sa-i faca antireclama, nemultumiti de faptul ca programul de vizitare a Castelului Bran a fost redus, iar mobilierul este mutat in cladirea Vamii Bran, se arata intr-un comunicat al ANAT.
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) spun ca au primit proteste din partea unor turoperatori straini care, nemultumiti de reducerea programului de vizitare a castelului, vor sa scoata Romania din cataloagele lor, conform Mediafax.
De la sfarsitul lunii februarie, in programul de vizitare a castelului au fost introduse doua zile de pauza, luni si marti, iar in restul saptamanii programul a fost micsorat la 4-5 ore.
„In plus, in prezent mobilierul este mutat in cladirea Vamii Bran, in castel ramanand doar peretii dezgoliti”, se precizeaza in comunicat.
Potrivit ANAT, este necesara o interventie urgenta a Ministerului Turismului pentru o „campanie de salvare” a Castelului Bran.
„Dorim sa lansam un semnal de alarma catre Ministerul Turismului pentru o sansa de rascumparare a castelului. Se vehiculeaza diferite sume in acest sens, 20-30-40 milioane dolari sau euro. Cert este ca muzeul trebuie sa se pastreze cu exponatele sale, cu castelul, dar si cu specificul etnografic”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele ANAT, Mircea Vladu.
Castelul Peles ar putea avea aceeasi soarta, odata cu retrocedarea ce va avea loc anul viitor.
Castelul Bran va intra, in luna mai, in administrarea lui Dominic de Habsburg, caruia i-a fost retrocedat in urma cu trei ani. Pana in prezent, statul roman a platit chirie pentru pastrarea colectiilor sale in Castelul Bran, insa obiectele respective vor fi mutate la Vama medievala, domeniu situat in apropierea castelului.
Si domeniul Vama medievala a fost restituit familiei de Habsburg, insa statul roman va pastra acest spatiu pana in 2012.
Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg si pana pe 18 mai 2009 va pastra destinatia de muzeu, fiind in administrarea statului roman, prin intermediului Ministerului Culturii.