Cat costa virginitatea unei paduri?
Fundatia World Wild Fund da Primariei Sinca Veche 100.000 de lei pentru a pastra virgina padurea seculara din localitate. Codrul este vechi din vremea lui Stefan cel Mare si adaposteste arbori care bat toate recordurile din Romania la inaltime sau grosime. Omul n-a mai intrat de mai bine de un secol in padurea care adaposteste, spun silvicultorii, zeci de mii de specii de animale si plante. Directionarea a 2% din impozitul pe venit ar contribui la declararea padurii din Sinca Veche arie protejata.
Specialistii in silvicultura de la WWF spun ca teoria dupa care se guverneaza silvicultura europeana pare depasita. Intreaga Europa este convinsa ca arborii uscati trebuie indepartati din orice padure pentru ca bolile sa nu se raspandeasca. Silvicultorii de la Sinca demonstreaza ca intr-o padure in care omul nu intervine deloc si copacii cazuti sunt lasati sa se integreze in sol adaposteste peste dublul numarului de specii de animale si plante si bolile se raspandesc mai greu. Padurea seculara de la Sinca, unde omul nu a intervenit de cel putin un secol, este o adevarata raritate.
In padurea seculara, aflata la cel putin 20 de kilometri de cea mai apropiata asezare umana, este foarte greu de ajuns. Aceasta a si fost sansa padurii, intr-o zona in care lemnul este exploatat masiv. La tot pasul sunt urme ale trecerii animalelor salbatice, copaci aflati in diverse stadii de putrefactie, arbori extrem de inalti sau cu un diametru foarte mare. Daca in Europa numarul de ursi bruni este alarmant de mic, Romania sta mult mai bine. Unul din motivele pentru care ursii nostri nu sunt amenintati cu disparitia este si existenta unor asemenea paduri in care intalnesti ursi, rasi, cerbi, soimi, mistreti si chiar capre negre. Pentru ca animalele sa traiasca in continuare netulburate, WWF Romania a strans 60.000 de lei pe care i-a donat primariei din Sinca si a intervenit pe langa ministerul de resort sa nu permita inceperea interventiei in padure. Urmeaza ca fundatia sa mai acorde primariei compensatii de 40.000 de lei, insa suma nu acopera toate pierderile localitatii pentru ca nu exploateaza padurea seculara. Reprezentantii WWF si primarul din localitate au semnat un acord prin care autoritatile locale se obliga sa nu intervina in padure iar aceasta sa poata fi declarata arie protejata. Oricine directioneaza 2% din impozitul pe venit pentru aceasta padure contribuie la pastrarea a 350 de hectare de codru asa cum numai in basme mai exista.
Vifor Rotar