Cat de mult polueaza telefonul mobil

Cat de mult polueaza telefonul mobil

0 475

Inca de la aparitia lor, telefoanele mobile au fost privite cu scepticism. Fie ca era vorba despre efectele produse asupra sanatatii oamenilor sau, pur si simplu, despre poluare, au fost destule voci care contestau acest pas important in tehnologie. Daca despre efectele asupra organismului uman s-a scris, este bine de stiut ce efecte produc indispensabilele telefoane mobile asupra mediului inconjurator.
Putini dintre utilizatorii de mobile stiu ca energia necesara utilizarii celularelor produce cantitati uriase de CO2. Mai mult, foarte putine aparate sunt reciclate. Intregul ciclu de viata al unui telefon mobil – de la producere la folosire si apoi aruncare – are efecte asupra mediului inconjurator. Faptul ca telefoanele mobile nu elimina direct dioxid de carbon nu inseamna ca ele nu dauneaza grav mediului, sustin cei de la Greenlaunches, care promoveaza o campanie initiata de Agentia de Protectie a Mediului din SUA. Potrivit datelor prezentate de ei, la o populatie de 6,7 miliarde de oameni in intreaga lume, sunt folosite aproximativ 4,1 miliarde de telefoane mobile. Toate aceste telefoane folosesc 4.221 megajouli de energie, ceea ce inseamna emiterea in atmosfera a 112 kilograme de dioxid de carbon. Daca fiecare incarcator de telefon mobil din lume ar fi lasat in priza o zi intreaga, s-ar consuma energia necesara alimentarii a 28.000 de locuinte, precizeaza Agentia de Protectie a Mediului din SUA.
In plus, doar anul acesta un numar de aproximativ 140 de milioane de telefoane mobile vor ajunge la groapa de gunoi, ceea ce inseamna patru telefoane pe secunda. Reciclarea acestor aparate ar insemna economisirea unei cantitati de energie ce poate alimenta 272.000 de locuinte. Iar daca toti si-ar incarca celularele la jumatate fata de cum o fac de obicei, efectul ar fi echivalent cu cel al scoaterii din circulatie a 500.000 de masini.
Reciclarea telefoanelor mobile elimina materialele periculoase din deseuri si faciliteaza recuperarea de resurse. Plasticul si metalele din componenta telefoanelor sunt inofensive cand telefonul este in functiune, dar, daca nu sunt procesate corect dupa iesirea lui din uz, pot fi foarte periculoase pentru mediu si pentru sanatatea noastra.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.