Cât de proastă era industria românească inainte de a pune ștampila Petre...

Cât de proastă era industria românească inainte de a pune ștampila Petre Roman – „industria României este un morman de fiare vechi“!

4 491

Un istoric, Petre Opriș, ,,demonstra” cât de proastă era industria ,,ceaușistă”. Fiare vechi, tehnologii de ,,mâna a treia”, costisitoare. Evident că sunt destui diletanți care să ,,pună botul”, neexersați în gândire critică.
Păi stai puțin, România era al 4-lea exportator mondial de armament. Cui vindea?
Era al 2-lea exportator mondial de utilaj petrolier, după Japonia. Cui vindea?
Exporta tractoare, locomotive, camioane, autoturisme ARO, medicamente, oțel, fier beton, ciment, îngrășăminte chimice, textile etc.
România a construit toate liniile de înaltă tensiune din țările arabe, fabrici de ciment, rafinării, infrastructura de transport petrolier…
Pește (ce flotă de pescuit oceanic avea…, a treia din lume), conserve, legume…
Cui vindea tehnologia și produsele astea finite de ,,cea mai proastă calitate”? Daaaa, dar vine ,,deșteptul” de azi. Toate astea erau bazate pe furt de inteligență, sau pe licențe obținute pe bani grei.
Păi astăzi e vreo putere a lumii care nu desfășoară acțiuni de spionaj economic? Ai înnebunit? Au fost, există și vor fi.
Dar eu te întreb, s-a folosit Ceaușescu (România, de fapt) de resurse naturale obținute prin espoliere?
O fi colonizat România pe cineva?
Atenție! Am o prietenă. Deosebită. Acum 5 ani a fost în Sudan. Cel de Nord, fiindcă Occidentul l-a scindat. Așa știe să facă. Cinci dintre miniștrii de la vremea aceea vorbeau perfect limba română. Foști absolvenți de facultăți în România.
A fost întrebată: De ce nu mai construiți ARO? Noi și acum mai avem asemenea mașini, excepționale pentru drumurile prin deșert. Cea mai mare sală de conferințe din Khartoum, capitala, se numește ,,Nicolae Ceaușescu”.
Acum 12 ani, un prieten kurd, din Kurdistan la origine, care și-a deschis un birou la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, cetățean român acum, trăiește în București, fost absolvent la Timișoara, mi-a zis că aduce un secretar de stat pentru a încheia contracte mari în România.
A venit omul cu un biblioraft imens. Și a început:
Toată infrastructura de transport a țițeiului e făcută de România. Vrem s-o schimbăm. Țevi, robineți, vane, bazine. Mai există 1 Mai (Ploiești)? Nu. Dar Zalăul? L-au luat cehii (actualul Silcotub). Laminorul Roman? Mort.
Vrem sonde de extracție mobile (amplasate pe track-uri). UPET Târgoviște, mai există? M-am dus acolo. Era luată de ruși.
Avem buget pentru 100 de puțuri de extracție petrol., 3 mil. USD pentru un puț. Mă duc la FORADEX, care făcuse puțuri în lumea arabă. Director, un fost coleg de liceu. Nuuuu…, nu mai facem, puțuri de apă doar. Stai cu ele!
Avem 3 fabrici de ciment, construite de România. Vrem să le modernizăm. Noi nu mai avem niciuna, le-am „privatizat” pe toate. Ha? Aveau buget de 2 mld. USD.
Ce să le mai dai, după 20 de ani de privatizare?
Ce-a vândut România până în `90? Fiare vechi? Cui? Cine le lua?
Suntem normali la cap? Corect, nu spune nimeni că vindeam tehnologie avansată în USA, Germania, Franța, UK, Italia, Japonia. Dar aveam piața noastră, a țărilor în curs de dezvoltare. Și uite așa, vânzând ,,fiare vechi”, Ceaușescu a plătit toate datoriile și a mai avut și de recuperat creanțe de 3 mld. USD. De care s-a ales praful.
Greșeala pe care o fac băieții ăștia e aceea că ei compară tehnologia produsă de România în anii `70-80 cu cea de astăzi. După 50+ de ani.
Păi Occidentul, la vremea aceea, avea același nivel de tehnologie precum cel de azi? Ați înnebunit? Trebuie păstrați termenii de comparație. Mercedesul de astăzi se compară cu cel din anii 70? Noi vindeam ARO, nu Toyota. Dacia, nu Mercedes. Cui? Cui nu puteau să-și permită astea. Era rău?
Păi tu te plimbi pe Transfăgărășanul azi, frumosule, fiindcă l-a făcut Ceaușescu. A fost gata în 4 ani, deși fusese planificat în 8. Azi, nici în 20 de ani nu era gata. Ai curent, încă, de la hidrocentralele și termocentralele construite atunci. Mergi pe șoselele și căile ferate făcute atunci.
Ce-ai făcut în plus în 30 de ani? Ce s-a mai făcut de atunci? Ce linii de transport de electricitate s-au mai făcut? Voi ați văzut ce baraje s-au construit atunci? Ați văzut ce ingineri scoteau politehnicile?
Nu vă mai aruncați ca berbecii cu capul în gard, că vă rupeți coarnele! Tu ai aceeași infrastructură națională de atunci. Asemenea comparații idioate, România de azi față de România de atunci, le fac idioții.
Trebuie să ții cont de nivelul de dezvoltare științifică, economică, tehnologică al vremii. Nu să compari mere cu pere. Asta o fac proștii.

PS.
Dacă vine vreun dobitoken să-mi spună că eu fac aici apologia comunismului sau a lui Ceaușescu, îi dau block.
Esența e alta: să știi să analizezi, să situezi lucrurile în contextul lor istoric. Să nu faci comparații inadecvate.
Aici nu vorbim despre drepturi și libertăți în comunism. Că m-apuc să vorbim atunci și de cele din Occidentul de azi. Se mai compară cu cele din anii 70-80? Mai e același Occident?
Sunt lumi diferite. Și nici despre eficiența sistemelor economice. Că astăzi, China, economic, cu un sistem hibrid, amenință supremația Americii. A depășit toate țările de pe glob. Deci?

Autor: Angelo Davidescu
Sursa: facebook.com

COMENTARII

  1. petre roman este simbrias la soros . urmariti-l la tv daca mai apare si daca zici ceva de soros incepe sa dea din cap negativ de zici ca are parkinson

  2. Și mai trebuie spus un lucru: ceea ce s-a făcut s-a făcut cu forță de muncă atunci școlarizată. Noi nu aveam forța de muncă a friților democrați sau a cehilor. Muncitorii noștri erau foștii grăjdari, oieri, ciobani, plugari…

  3. Bun articolul!Ar trebui sa le dea de gandit si celor care se cred politicieni!Au dus tara de rapa si noi inca nu ne-am trezit si tot pe ei ii votam!Nu se mai satura de bani!Rusine!!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.