Cat de tare este un patid mic
S-a spus in ultimii ani ca opozitia este reactiva si nu reuseste sa propuna teme pentru dezbaterea publica. Traian Basescu emitea una dintre nenumaratele sale teze apoi zile in sir opozitia si analistii incercau sa demonteze. Ei bine, iata ca s-a produs neasteptatul: puterea a devenit ea insasi reactiva. Semn al apropiatei inversari de roluri, acest moment este si nostim. Un partid cu o cota mai mica electorala, dar cu inima mare, a devenit tinta diversiunilor puterii, doar-doar va fi scos din coaltia USL.
In spatele cortinei avem de fapt confruntarea dintre doua tipologii: aceea a unui smecher care seduce frumoasele din mai multe porturi fata in fata cu tipologia unui finantist care cunoscand cum face Occidentul banii, a invatat cat de importanta este increderea celorlalti in actiunile tale. Batalia este departe de a se fi incheiat. Insa atunci cand prestatia rolului pe care il faci este slaba, iti este teama nu de reactia publicului, ci de reprezantatia pe care o va oferi trupa concurenta.
Cam asa se intampla in momentul de fata. Traian Basescu, un suflet mic cu inclinatii profund autoritare, nu poate tine piept aparitiei unui nou actor care pe langa faptul ca ar aduce speranta, ar fi veridic in rolul pe care si l-ar asuma. Marea teama a lui Traian Basescu este legata chiar de nucleul dur al electoratului sau: va reusi un alt actor, unul real de data aceasta, sa atraga nu doar nehotaratii, ci si o parte din electoratul PDL-ului?
Istoria este plina de surprize. Cu cat te indepartezi mai mult de cursul firesc al ei, cu atat intelegi mai putin iar propria ta realitate se va sparge la un moment dat cu un zgomot asurzitor. Un leader conduce cursul istoriei acolo unde vrea el. Un pseudo-leader face glume rasuflate cu speranta ca va reusi sa realizeze macar o bataie pe umar.
Numele care provoaca ingrijorare in mai multe ierarhii de putere este Valentin Ceausescu. Iar partidul care l-ar propune pe scena politica va deveni unul dintre cele mai puternice. Am o mare curiozitate referitoare la alegerea pe care o va face societatea romaneasca dupa 20 de ani. Cred ca acest moment este unul dintre cei mai puternici predictor ai felului in care vom fi pentru urmatorii 10-15 ani, perioada care va fi zdruncinata de cele mai mari crize ale umanitatii.
Este dificil sa rupi USL-ul. Cu cat incerci mai des, cu atat el devine mai puternic. Este o lectie pe care Puterea ar trebui sa o analizeze. Ceea ce se intampla este interesant si dintr-un alt punct de vedere: Traian Basescu parea a fi o elita leu, cu autoritate morala si luptand pentru dreptate, ordine si eliminarea coruptiei. Cu mult timp in urma insa a facut trecerea catre tipul de elita vulpe. Fapt care conduce spre doua consecinte. Prima ar fi ca atacarea acelui partid mai mic va conduce la asezarea in mentalul electoratului in dreptul elitei leu, ceea ce nu ar fi neadevarat. Adevaratele strategii electorale nu se fac precum fotografiile la o cursa de atletism, ci trebuie sa stii cum sa calculezi viteza alergatorului. A doua consecinta este ceea se intampla cu vulpea: desi nu ar mai putea fi niciodata, viseaza in fiecare noapte ce bine este sa fii leu.
Stefan Caraiman