Cateva retete medicinale pe baza de salvie.

Cateva retete medicinale pe baza de salvie.

0 385

Antichitate era foarte apreciata, orientalii considerand-o un simbol al sanatatii, iar in Grecia i se spunea „iarba magica”. Datorita mirosului puternic era plantata la usa bucatariei pentru a alunga furnicile. Otetul de salvie se folosea pentru a preveni epidemiile in Evul mediu. In prezent, se foloseste in medicina sub forma de ceai, pentru combaterea balonarilor, pentru marirea secretiei biliare, pentru imbunatatirea circulatiei sangelui, ca hipoglicemiant in diabet, in bronsite, reumatism, abcese dentare etc.


Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect intineritor, ajutand mai ales mentinerea nealterata a facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate.


O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. „Salvia” vine din latinescul „salvare” – a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol


Daca nu puteti sa va preparati singuri, pulberea,? tinctura de salvie, le puteti procura de la magazinele de produse naturiste.



  • Cataplasma cu salvie. O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.
  • Decoctul combinat . Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.
  • Otetul de salvie.?Era foarte mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie. Iata reteta sa de preparare: intr-un litru de otet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasa sa se macereze, vreme de doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita. Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.
  • Pulberea. Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.
  • Tinctura ?Se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.
  • Vinul stimulant de salvie. Intr-un litru de vin natural alb se pun douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza. Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie – spune medicul francez Jean Valnet – este un extraordinar remediu contra surmenajului si a asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative. Potrivit aceluiasi medic, vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.

Salvia ajuta la mentinerea tineretii.


Studii facute recent intr-un centru medical din New Castle (Anglia) au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante. Ea ajuta la?:


????????? Mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul antioxidant)


????????? Actioneaza asupra receptorilor unor hormoni importanti in mentinerea tineretii organismului


????????? Inhibarea formarii unor enzime care blocheaza procese la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza, Alzheimer-ului.


????????? Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite de tinctura de salvie are, in consecinta, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilitatii, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odata cu varsta. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta, un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an).


????????? Salvia aromatica are utilizare si in industria alimentara, pentru condimentarea mezelurilor, sosurilor, diverselor preparate pe baza de peste, vanat sau carne de porc.


????????? Reteta de sos de salvie (pentru paste fainoase)Intr-o lingura de unt, se inabusa cinci-sase catei de usturoi tocati, o ceapa si un morcov mic ras. Se adauga o ceasca suc de rosii, o lingurita de zahar, cateva frunze de telina, busuioc si trei-patru frunze de salvie, proaspete sau uscate. Se adauga sare dupa gust. La sos se poate adauga si putin vin.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.