Cati maghiari din Romania cu dubla cetatenie au votat la referendumul din Ungaria
120.421 de cetateni maghiari din Romania s-au inregistrat sa voteze prin corespondenta la referendumul din Ungaria privind cotele de imigranti impuse de UE organizat duminica, declarat invalid deoarece prezenta la vot nu a atins pragul de 50%, au declarat pentru HotNews.ro surse diplomatice. Inca nu este clar cati din cei care s-au inregistrat au si votat efectiv, deoarece numaratoarea inca nu s-a finalizat, dar e posibil ca mai mult de jumatate din cei care s-au inscris sa fi votat efectiv.
Situatia votului la reprezentantele diplomatice ale Ungariei din Romania se prezinta astfel: s-au înregistrat 1179 de persoane (Bucuresti 59, M-Ciuc 741, Cluj 345 de persoane), din care s-au prezentat efectiv la vot 1062 de persoane ( Bucuresti 56, M-Ciuc 661, Cluj 345 de persoane).
Numarul maghiarilor din Romania care s-au inscris pe listele electorale pentru referendumul din Ungaria este, totusi, mic daca il raportam la numarul maghiarilor cu dubla cetatenie, care se ridica in Romania la peste 515 mii. La alegerile parlamentare din Ungaria s-au inscris 90.000.
Analisti maghiari consultati de HotNews.ro afirma ca este cea mai mare infrangere suferita de Orban din 2010 incoace, anul cand a revenit la putere. Unul din motive ar putea fi campania pentru referendum, cu mesaje prin care s-a incitat pe fata la ura etnica. De notat ca liderii UDMR a sustinut referendumul prin indemnuri explicite adresate comunitatii maghiare din Romania de a merge la vot.
Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca ia insa in calcul modificarea Constitutiei, printr-un amendament, astfel incat referendumul de astazi sa fie validat, relateaza Reuters. Referendumul din Ungaria a fost marcat de abesnteism (39,8% prezenta), insa cei care s-au prezentat la consultarea populara s-au pronuntat in proportie de 98,3% pentru respingerea cotelor de migranti.
Aproximativ 8,3 milioane de alegatori au fost chemati duminica sa valideze opozitia lui Viktor Orban fata de repartizarea refugiatilor in cadrul Uniunii Europene.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminica atentia asupra „jocului periculos” al Ungariei, care organizeaza un referendum impotriva planului de relocalizare a refugiatilor in cadrul UE: „Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie sa primeasca numai vreo 2.000 de refugiati. A organiza un referendum in legatura cu aceasta este un joc periculos”, a declarat Martin Schulz pentru grupul de presa german Funke.
Premierul ungar Viktor Orban se joaca „cu un principiu fundamental al UE: contesta validitatea legislatiei europene la care insasi Ungaria a contribuit”, a subliniat presedintele Parlamentului European, care a lansat un apel catre ceilalti lideri ai tarilor membre UE sa il aduca pe Viktor Orban pe calea cea buna.