Cati romani mai sunt la tara?

Cati romani mai sunt la tara?

0 231

Ultimele doua decenii nu au adus mari mutatii in zona ocupationala a romanilor. Daca optiunea migratiaonala ar fi fost blocata saracia in Romania ar fi fost fara precedent in istoria tarii. Disparitiia milioanelor de locuri de munca, a fost favorizata de o clasa politica incopetenta care nu a fost in stare sa restructureze si sa modernizeze economia nationala.
In Romania, 45% din populatie locuieste in mediul rural, iar din cele 9,1 milioane de persoane cat reprezinta populatia ocupata, 2,5 milioane ( cca. 28%) sunt ocupate in agricultura. Dintre acestea, mai mult de un milion reprezinta numarul lucratorilor familiali neremunerati. In acelasi timp, ponderea agriculturii in PIB este de 7-8%.
Conform ultimelor date publicate populatia ocupata in agricultura se aseaza intre 12,9% in Judetul Brasov si 55,1% in Judetul Teleorman
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 30% din populatie locuieste in mediul rural, insa doar 4-5% din populatia ocupata este implicata in agricultura, ceea ce arata ca cea mai mare parte dintre adultii care locuiesc in mediul rural nu isi castiga existenta lucrand pamantul. Mai mult, ponderea agriculturii in PIB-ul UE este de doar 2%.

Gradul de saracie cel mai mare in zona rurala
Desi la nivel national, ponderea populatiei ocupate in agricultura se invarte in jurul a 28%, in 30 de judete ponderea este mai mare, iar in 10 ponderea este mai mica. Media nationala este trasa insa in jos de Bucuresti si Ilfov, zone fara de care media ar creste cu cateva puncte procentuale. Datele pe judete sunt din 2008.
In top avem judetele Teleorman si Giurgiu cu procente ce depasesc 50%, dar in 12 judete ponderea celor ocupati in agricultura depaseste 40%.
Nici macar judetele considerate bogate, respectiv Timis, Cluj, Brasov sau Constanta nu stau foarte bine din moment ce procentele sunt de 3-4 ori mai mari decat media europeana.
Dincolo de faptul ca 28% din populatia ocupata genereaza doar 7% din PIB, trebuie remarcat ca cea mai mare parte a celor ocupati in agricultura nu platesc taxe, insa multi dintre ei primesc ajutoare sociale, gradul de saracie in randul acestora fiind mult peste medie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.