Catina (Hippophae rhamnoides)

Catina (Hippophae rhamnoides)

0 281

?


Catina alba, cunoscuta in unele parti si sub numele de catina de rau sau simplu catina, este un arbust care poate creste pana la 5 – 6 metri inaltime. Ramurile prezinta numerosi tepi lungi, foarte ascutiti, iar frunzele sunt inguste, de culoare verde-argintie. Florile, brun-galbui, sunt mici si apar in lunile martie – aprilie.


Creste din zona litoralului pana la munte. La noi se intinde pe ari suprafeti de la Olt la Siret.


Principala parte folosita in fitoterapie sunt fructele (Fructus Hippophaes). Acestea seamana cu niste margele de forma ovoidala si culoare galben-portocalie intensa (in realitate, niste drupe false) si se pot recolta in lunile august si septembrie, avand? un gust acru, usor amarui, cu aroma placuta si miros caracteristic, asemanator afinelor. In interiorul drupelor se afla fructul propriu-zis (achena). Este recomandabil ca recoltarea sa se faca inainte de primul inghet, deoarece gustul si calitatea fructelor inghetate se deterioreaza repede.


Compozitia chimica?: Studiile moderne au confirmat calitatile catinei. Fructele constituie cea mai bogata sursa de vitamina A,E, B1, B2, K si PP, precum si microelemente, acizi grasi esentialei, flavonoizi.


Partea din planta cea mai utilizata sunt fructele. Ele se folosesc pentru a obtine diverse preparate?:


·??????? Infuzia din boabe de catina. Peste 2 linguri fructe uscate sau proaspete se toarna 500ml apa clocotita. Vasul se acopera timp de 30 de minute si apoi se poate bea infuzia. Este folositoare pentru tratarea bolilor hepatice, dermatologice, in anemii si reumatism.


·??????? Decoct din boabe de catina. Peste 2 linguri de boabe de catina se toarna 500ml apa clocotita. Se fierbe timp de 10 minute si apoi se lasa o ora? in vas acoperit. Se strecoara si se bea caldut. Este indicat in tratarea hepatitelor si a anemiilor puternice. De asemenea, are un rol deosebit in tratarea asteniilor, a starilor de oboseala fizica si psihica.


·??????? Macerat de boabe de catina in miere. Se culeg boabele de catina de pe crengute, se curata de eventualele frunze si gunoaie si se pun intr-un vas in care se adauga miere de albine, cat sa acopere boabele. Se amesteca in fiecare zi, timp de 1 saptamana in vas, dupa care vasul se poate tine la frigider, pana la consumarea intregii cantitati de preparat. Vasul trebuie sa fie din sticla sau portelan, in nici un caz din metal. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, sticla sau lemn. Acest preparat este indicat in tratarea anemiei copiilor. Se administreaza cate 1 lingurita de preparat in fiecare dimineata.


·??????? Uleiul de catina. Cel mai bine este sa vi procurati de la magazinele de produse naturale si farmacii, unde gasiti ulei gata preparat in conditii bune de diverse firme specializate.


Recomandari in dirverse afectiuni ale uleiului de catina. Petru fiecare afectiune utilizarile sunt


·??????? Afectiuni dermatologice (acnee, eczeme, psoriozis, afte, arsuri, lupus, protectia impotriva radiadtiilor, etc)


·??????? Afectiuni osteoarticulare (osteoporoza, cancere osoase, artroze, artrite,reumatism articular, etc.)


·??????? Afectiuni O.R.L. (amigdalite, otite, rinite, etc)


·??????? Afectiuni cardiovasculare, digestive, ale aparatului urinar, genital, ale sistemului nervos, virale.


·??????? Uleiul de catina este indicat in prevenirea imbatranirii premature, in boli oncologice, in tratarea bolilor de piele(extern), a iritatiilor provocate de arsuri, insolatii, expuneri la substante toxice. Ranile greu vindecabile se acopera cu cataplasme inmuiate in ulei de catina si se observa vindecarea rapida.


·??????? Uleiul de catina este tot mai folosit in ultima vreme si pentru producerea unor creme si preparate cosmetice impotriva imbatranirii pielii si a atenuarii ridurilor.


Administrare?: In functie de gravitatea bolii durata curei variaza de la 3-6 luni pana la un an fara intrerupere la indicatia medicului.


Pentru alte afectiuni se recomnanda?: 1-2 lingurite de 3 ori /zi dupa fiecare masa.


Alte intribuintari?:


·??????? Fructele de catina pot servi si ca aliment, sub forma de gem, marmelada, sirop sau compot.


·??????? Datorita proprietatilor protectoare fata de razele UV si proprietatilor emoliente, uleiul extras din fructele de catina este un ingredient apreciat in preparatele fitofarmaceutice cosmetice.


·??????? Pulpa care ramane dupa indepartarea sucului, constituie o materie prima pentru extragerea unui pigment galben, utilizabil ca si colorant natural in industria alimentara.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.