Cca. 10 la suta dintre romani plecati in strainatate
Intre 8 si 10 la suta din populatia intre 15 si 64 de ani este plecata sa munceasca in strainatate, respectiv 2,7 milioane de persoane, Romania avand nevoie de politici de emigrare pentru cei care lucreaza peste granite, pentru cei care se intorc, dar si pentru dezvoltarea regionala.
Sociologul Dumitru Sandu a prezentat, joi, in cadrul unei dezbateri, trei directii de care are nevoie Romania in domeniul migrarii.
Astfel, este vorba de politici centrate pe lucrul in strainatate, pe imigrari, pentru ca Romania va deveni in 8-12 ani o tara de imigrare, si politici privind migrarea si dezvoltarea, fiind necesara o gandire a problematicii migrarii pe dezvoltarea regionala.
„Romaniei ii lipseste conexiunea intre politica de migrare si politica de dezvoltare. Exista, in Romania, deficit in trei directii, respectiv deficit normativ, de viziune si de date. Zona imigrarii este acoperita mult mai bine ca cea a emigrarii din punct de vedere legislativ”, a subliniat Dumitru Sandu.
Acesta a precizat ca, in 2008, romanii aflati in strainatate au trimis in tara sase miliarde de euro, respectiv cinci la suta din PIB.
„Aproximativ 35-40 la suta din 7,3 milioane de gospodarii au un nivel de viata influentat de banii veniti din strainatate. Plecarile in strainatate au dus la accentuarea decalajelor, cei bogati au devenit mai bogati, cei saraci au devenit mai saraci”, a precizat Dumitru Sandu.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Muncii Mihai Seitan a spus ca in Romania emigrarea a fost considerata, la un moment dat, un lucru pozitiv, dar a subliniat ca poate avea si efecte negative in ceea ce priveste o intarziere si mai mare a dezvoltarii pe plan local.
„O tara care nu poate oferi cetatenilor o viata mai buna ii lasa sa circule liber, si asta este bine, dar acest fenomen poate duce si la o intarziere si mai mare a unei dezvoltari pe plan local, o buna parte din cei care raman fiind asa-numitii «asistati»”, a spus Seitan.
In opinia acestuia, problema emigrarii fara politici sustinute poate avea efecte bune, respectiv banii veniti din strainatate care ajuta o parte a populatiei, dar nu creeaza acestei populatii o mentalitate de piata, care sa duca la dezvoltare, „ci a creat un consum mai mare, a creat case”.