CCR a decis: Excluderea ONG-urilor din administrarea ariilor protejate, neconstituțională!

CCR a decis: Excluderea ONG-urilor din administrarea ariilor protejate, neconstituțională!

CCR a admis, marți, sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR privind OUG 75/2018 pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, transmite Mediafax. Opoziția a argumentat că organizațiile neguvernamentale au fost excluse din administrarea ariilor protejate.
„Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecțieimediului și al regimului străinilor, obiecție formulată de un număr de 13 senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România și de un număr de 14 senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal”, arată ordinea de zi de marți a Curții Constituționale, potrivit site-ului instituției.

Curtea Constitutionala

Sesizarea a fost inițiată de grupul parlamentar al USR, cu sprijinul grupului PNL, pe 15 februarie, cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor din cauza mai multor prevederi care încalcă Legea fundamentală.
Legea fusese adoptată, la începutul lunii februarie, de Camera Deputaților, actul normativ având efecte devastatoare în ce privește ariile naturale protejate din România, au susținut reprezentanții USR, într-un comunicat de presă.
Ordonanța de Urgență 75/2018 a fost aprobată de Guvern în iulie 2018 și a schimbat legislația ariilor naturale protejate în sensul eliminării noțiunii de custode, îndepărtării organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor și preluării ariilor protejate de către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP), o instituție aflată în organizare.
Legea de aplicare a OUG pune în pericol buna desfășurare a proiectelor organizațiilor care administrează, cu succes și din resurse proprii, arii naturale protejate, susține sursa citată.

Sesizarea conține o listă de argumente pentru care Legea nu este constituțională și aduce un prejudiciu naturii din România.
În primul rând, nu se explică regimul de urgență al unei astfel de măsuri și nu face obiectul unei Ordonanțe de Urgență. De asemenea, Legea nu vine cu măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizațiile neguvernamentale au fost eliminate, iar neclaritatea legii pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen.
În plus, Legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârșitul anului 2017 și a concluzionat că fac o treabă bună și foarte bună.

Nu în ultimul rând, dreptul fundamental la un mediu curat și sănătos nu este respectat prin adoptarea Legii prezente care creează o stare de pericol asupra integrității ariilor naturale protejate prin nașterea unui vid legislativ.
„În ciuda evidentei incapacități din partea ANANP să gestioneze toate ariile naturale protejate din România și a pericolului care planează asupra proiectelor în derulare în prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin voința celor care își doresc să vadă parcări in locul arborilor. Specialiștii sunt trimiși la plimbare, politrucii au liber la angajări, de acum vorbim despre ariile neprotejate ale României”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia pentru Mediu, conform sursei menționate.
De asemenea deputatul USR Cornel Zainea a spus că ordonanța va avea consecințe dramatice.
„Conform liderilor PSD, ariile naturale opresc dezvoltarea României. Această ordonanță va avea consecințe dramatice, va da liber la distrugerea unor zone cu un potențial fantastic”, a afirmat Corneliu Zainea.
În România, peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc. ANANP și-a propus preluarea în bloc a ariilor deși este o agenție nou înființată, fără specialiști, a conchis sursa citată.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.