CD- Clasa a IX-a, in ciclul gimnazial
Deputatii din Comisia de invatamant au aprobat, vineri, dupa patru ore de dezbateri la proiectul Legii educatiei, ca invatamantul obligatoriu sa fie de zece clase, prin includerea clasei pregatitoare in ciclul primar si a clasei a IX-a in ciclul gimnazial, informeaza Mediafax.
Membrii comisiei au votat astfel varianta propusa de Guvern. Impotriva acesteia s-au pronuntat doar reprezentantii PSD.
In timpul dezbaterilor, reprezentantii sindicatelor din invatamant au sustinut ca invatamantul obligatoriu sa ramana cum este in prezent, de patru ani ciclul primar, patru ani ciclul gimnazial si patru ani cel liceal.
Reprezentantii sindicatelor din invatamant au sustinut, fara succes, ca varianta propusa de Guvern va avea drept consecinte diminuarea la trei ani a duratei liceului, lucru care nu se intampla in alte tari europene, cresterea numarului de tineri care nu vor mai urma cursurile liceale si cresterea numarului de muncitori necalificati.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la dezbateri, a sustinut, insa, varianta Guvernului, aratand ca aceasta este „o masura fundamentala” si ca trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevazuta pentru elevii care incep in acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat ca varianta Guvernului prevede un ciclu primar de 5 ani (prin includerea clasei pregatitoare), 5 ani – ciclul gimnazial (prin includerea clasei a IX-a) si 3 ani cel liceal.
El a propus si un amendament, potrivit caruia, pana cel tarziu in 2020 cursurile liceale sa devina obligatorii.