CE a aprobat imprumutul de 5 miliarde de euro

CE a aprobat imprumutul de 5 miliarde de euro

0 305

Comisia Europeana a aprobat marti un imprumut pe termen mediu de 5 miliarde de euro pentru Romania, ca parte a unui pachet multilateral care va totaliza 20 de miliarde. Asistenta financiara este conditionata de implementarea unui Program economic cuprinzator la care s-au angajat autoritatile romane, care in final va aseza economia romaneasca pe baze solide si durabile, arata un comunicat al CE. Decizia Comisiei a fost inaintata spre aprobare Consiliului, reuniunii ministrilor de finante, care va avea loc pe 5 mai.

Asistenta financiara de la UE se va plati in maximum cinci transe in urmatoarele 24 de luni, eliberarea banilor fiind conditionata de implementarea unui amplu program de politici economice. Obiectivul programului este de a ajuta economia sa faca fata presiunilor pe termen scurt asupra lichiditatii si pentru a sustine corectarea ordonata a dezechilibrelor pe termen mediu.

Ce contine programul economic?
In sectorul financiar:

• programul cauta sa asigure capitalizarea corespunzatoare a bancilor si sa intareasca supravegherea sectorului, inclusiv legislatia bancara si de lichidare
• schema de garantare a depozitelor ce urma sa fie consolidata
• un angajament de rostogolire (rollover) si recapitalizare din partea bancilor-mama fata de filiale
Pentru o gestionare „sanatoasa” a fondurilor primite, se acorda un rol central institutiilor de audit si combatere a coruptiei, care trebuie sa fie independente si sa functioneze eficient.
Ca un „bonus”, Bruxelles-ul aduce in discutie si mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, ca o conditie pentru acordarea banilor: „Comisia va continua sa monitorizeze, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, progresele in domeniul reformei judiciare si a combaterii coruptiei”, arata comunicatul.

Consolidarea fiscala imediata si sustinuta – un alt element-cheie al programului.
• deficitul bugetar trebuie mentinut la 5,1% din PIB in 2009 si sa se asigure reducerea acestuia sub pragul de 3% din PIB in 2011
• masuri de imbunatatire a credibilitatii si previzibilitatii politicii bugetare, asa cum s-a solicitat si in recomandarea politica adresata Romaniei de Comisie in iunie 2008

Masuri de reforma structurala:
• politici pentru imbunatatirea administratiei publice
• politici pentru imbunatatirea cheltuielilor publice
• masuri pentru sporirea absorbtiei fondurilor europene
• politici de imbunatatire a mediului de afaceri si care sa rezolve problema muncii la negru

Conditiile legate de aceste politici vor fi stabilite detaliat printr-un Memorandum de intelegere care se va incheia cu autoritatile romane.
Comisia va monitoriza regulat – in colaborare cu Comitetul economic si financiar – implementarea intocmai a conditiilor de politica economica asociate acestei asistente financiare si poate solicita masuri suplimentare daca si cand circumstantele o vor impune, mai arata documentul citat.
Aceleasi masuri se vor reflecta si in urmatoarea actualizare a Programului de convergenta, precum si in programul national de reforma.
Imprumutul de 5 miliarde de euro de la UE se acorda in paralel cu un imprumut de 12,95 de miliarde de la FMI, un miliard de la Banca Mondiala, un alt miliard de la BERD si BEI, asistenta financiara acordata Romaniei totalizand 20 de miliarde pana in 2011.
In plus, in Romania vor mai intra bani din fonduri europene pre si post-aderare estimate la circa 3% din PIB atat in 2009, cat si in 2010. Tot in 2009, Romania va beneficia de o crestere echivalenta cu 0,2% din PIB din platile in avans din fondurile structurale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.