Se discută de un mare seism! Ce ar trebui să facem în caz de cutremur?
Informatiile principale le putem obtine de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care actioneaza pentru prevenire si in caz de accidente sau dezastre naturale.
Cunoasterea modului in care trebuie sa actionam in caz de cutremur este cu atat mai importanta cu cat statistica arata ca in Bucuresti doar 21 dintre cele 113 cladiri cu risc seismic au fost consolidate, iar putini proprietari isi permit sau se gandesc sa-si consolideze cladirile din proprie initiativa. Potrivit ISU, este recomandat ca locuintele sa fie consolidate, obiectele si echipamentele sa fie fixate, iar locatarii sa fie instruiti.
Hipocentru (din greacă υπόκεντρον sub centru) se numește locul de declanșare a unui cutremur (focar seismic) din în adâncul scoarței pământului, acolo unde au avut loc deplasări de straturi.Când o placă tectonică este „subdusă” sub o altă placă tectonică, în lungul acestui plan înclinat se produc dizlocări de mase subcrustale, care, din locul respectiv (denumit hipocentru), propagă în toate direcțiile unde seismice.
Proiecția hipocentrului pe suprafața terestră constituie epicentrul, în jurul căruia se extinde zona epicentrală, adică suprafața terestră pe care se face proiecția focarului.
• intermediare – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 60-70 km şi 100-220 km de la suprafaţa pământului, specifice numai zonei Vrancea. Cele mai puternice şi care afectează o arie întinsă sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura munţilor Carpaţi, în zona Vrancea. Potrivit cercetărilor specialiştilor, seismele intermediare din Vrancea nu cauzează pagube materiale clădirilor construite în ultimii ani (excepţie fac clădirile deja avariate ori care sunt vulnerabile în vreun fel), decât în situaţia unor magnitudini de peste 7 Richter.
Epicentrul (din greacă epikentros – „central”) unui cutremur de pământ (seism) este un punct pe suprafața Pământului, situat pe verticală direct deasupra hipocentrului, care e locul din adâncuri unde se produce zguduirea principală a cutremurului. În epicentru intensitatea cutremurului, așa cum se simte el la suprafața pământului, este în general maximă.
Uneori seismul are loc dedesubtul unei mări sau ocean; atunci epicentrul se află în locul corespunzător la suprafața apei. În aceste cazuri efectele seismului sunt diferite, putând de exemplu lua naștere un tsunami cu ravagii maxime nu în epicentru, ci la malul mării sau oceanului.
•superficiale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 0 şi 5 km de la suprafaţa pământului;
• crustale sau normale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 5 şi 30 km de la suprafaţa pământului, ajungând până la 60 km în zona Vrancea;
• intermediare – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între60-70 km şi 100-220 km de la suprafaţa pământului, specifice numai zonei Vrancea. Cele mai puternice şi care afectează o arie întinsă sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura munţilor Carpaţi, în zona Vrancea.
Protectie individuala in caz de cutremur
Protectia individuala in caz de cutremur este constituita din trei miscari simple: va ghemuiti, va acoperiti si va protejati. Se recomanda ghemuirea sau asezarea cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme, acoperirea capului cu bratele sau palmele, pentru protectie. Protectia mai poate fi asigurata si prin adapostirea sub diverse obiecte din casa: va puteti aseza sub o masa solida sau birou, sub cadrul usii. In plus, va puteti mentine sprijinul apucand cu mainile piciorul mesei sau biroului.
Procedurile recomandate in Statele Unite (masura „duck, cover and hold”) sunt simple, iar in Japonia se recomanda oficial aceeasi procedura la cutremur, masura fiind extinsa si la tornade. Procedura este considerata corecta si de Crucea Rosie, biroul central din Statele Unite.
Sa iesi din casa sau sa stai inauntru?
Deseori, unii locatari au tendinta sa fuga din cladire in timpul cutremurului, in ideea ca afara nu pot fi raniti.
Insa recomandarile specialistilor arata exact contrariul: la cladiri complicate, este dificil de gasit iesirea, iar pe durata seismului nu se recomanda evacuarea. O alta problema ar fi faptul ca scarile sunt considerate un loc nesigur, in timpul seismului, acestea avand un risc de prabusire mai mare. Cel mai des, specialistii recomanda ghemuirea langa un obiect mare si greu, cu palmele acoperind capul.
De asemenea, nu este recomandata stationarea si adapostirea langa cladirile care au multe ornamente, tencuiala, cosuri sau tigle – aceste elemente se pot prabusi dupa cutremur. Daca seismul are loc in timp ce sunteti in autoturism, exista riscul colapsului la stalpii de pe marginea drumului. In Romania, recomandarea este de a opri autoturismul intr-o zona cat mai indepartata de cladiri.
Care locuri din casa sunt mai sigure
Exista anumite spatii din casa considerate mai sigure, in caz de cutremur. Deseori, se considera ca aceste zone sigure sunt sub tocul usii sau sub grinzi, insa nimic nu poate garanta protectie totala. Tocul usii, daca nu este incadrat in structura cladirii, nu e bun de nimic.
Deseori, cel mai riscant in caz de cutremur este sa te afli la parter, deoarece toata greutatea si obiectele care se prabusesc, in caz de colaps al cladirii, ajung jos. In cazul scolilor, copiilor li se recomanda frecvent sa se ascunda sub banci in caz de cutremur: filmarile video, dupa cutremure, arata ca in caz de colaps, cel mai des sub bancile scolilor ramane un spatiu liber.Rezistenta cladirilor, in functie de material
Ghidul ISU pentru situatii de urgenta in caz de cutremur arata si ca diversele cladiri se comporta diferit in functie de cum sunt construite. O cladire din lemn, spre exemplu, se comporta bine la cutremur: daca locuintele sunt realizate conform unor practici adecvate, pot mentine siguranta vietii locatarilor. Aici exista insa un risc mai mare de incendiu si probleme mai mari la cladirile vechi.
Cladirile din caramida sunt mai sigure decat cele din beton, in sensul ca au componente mai mici, iar sansele ca in caz de colaps acestea sa cauzeze rani grave sunt mai mici – insa asta e valabil numai in cazul in care este o cladire mica, iar cantitatea de material prabusit este tot mica. Aici exista insa riscul strivirii sub gramezile de caramizi si in general al asfixierii cauzate de praful de mortar si tencuiala.
Ce iau cu mine in caz de evacuare?
Dupa cutremur pot interveni situatii precum inundatiile, exploziile sau incendiile, care pot determina o evacuare a zonei. In acest caz, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta recomanda sa avem mereu la indemana anumite obiecte indispensabile: o trusa de prim-ajutor, medicamente personale, analgezice si antiseptice, apa si alimente usoare si compacte, imbracaminte si incaltaminte, un sac de dormit, dar si alte obiecte utile precum telefon mobil, lanterna, aparat de radio si actele personale.
Nu cutremurul in sine este cel mai periculos atunci cand are loc, ci cladirile si celelalte structuri facute de om din jurul tau.
Comportament în timpul cutremurului
Gandeste-te ca deciziile luate in aceste momente te pot costa viata si incearca sa nu te panichezi. Afla in continuare ce poti face pentru a te proteja in timpul unui cutremur.
Nu te lasa luat prin surprindere de un cutremur. Pregateste-ti inainte un rucsac in care sa ai o lanterna, baterii suplimentare si un sistem de transmisie radio, te sfatuieste eHow.
Pastreaza obiectele din casa cat mai aproape de podea, pentru a evita ca in timpul cutremurului sa cada si sa te loveasca.
In timpul unui cutremur pozitioneaza-te sub o piesa rezistenta de mobilier, pentru a ramane in siguranta. Mesele rezistente sunt bune daca nu exista alte obiecte deasupra care pot sa cada.
Foloseste-ti bratele pentru a-ti proteja capul si gatul.
Stai departe de ferestre pentru a nu te rani in cazul in care acestea se sparg.
Stai in casa, esti mult mai in siguranta. Daca vei incerca sa iesi vei deveni vulnerabil in cazul in care peretii se vor surpa. De asemenea, este posibil sa iti pierzi echilibrul, sa cazi si sa te ranesti.
Evita sa folosesti aparatele care functioneaza pe gaz sau energie electrica pana nu te asiguri ca este in regula. Daca banuiesti ca exista o problema, asteapta pana va veni un specialist pentru a evalua situatia.
In cazul in care dupa cutremur vei ramane blocat intre daramaturi, nu striga dupa ajutor, pentru ca vei putea inspira praf care sa iti afecteze plamanii. Foloseste-te de o lanterna pentru a semnaliza.
Daca in timpul cutremurul esti pe strada, incearca sa te indepartezi de cladiri. Exista riscul sa cada bucati din cladiri si sa te raneasca.
Daca esti in masina opreste si stai afara. Incearca sa opresti masina cat mai departe de poduri, copaci, linii electrice sau stalpii pe care se afla indicatoare de circulatie.
In cazul in care esti pe plaja, indeparteaza-te cat mai mult de apa.
Comportament după cutremur
• Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
• Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
• Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
• Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.
• Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.
• fiecare familie trebuie să aibă un “Plan de urgență” în caz de cutremur.
• trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase si ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească şi trebuie fixat de structura, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).
• trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze şi modul lor de manevrare, astfel încât la nevoie să poată acţiona cu operativitate.
– net
– Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului,
– campanie a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență prin INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
Nu întâmplător specialistii ne tot atentioneaza de iminența unui mare cutremur. Toate aceste atentionari au un singur rol, pregatirea populatiei in cazul unei catastrofe, concomitent cu reducerea numarului de victime și a pagubelor. Vă invităm să lecturați:
http://infobrasov.net/risc-seismic-major-in-luna-mai-2017-atentionare-speciala-pentru-prima-parte-a-lunii/
S-ai invete pa copii si pe oameni(inclusiv pompieri)semnalul MORSE in caz de ajutor:trei ciocanituri lungi,urmate de trei ciocanituri scurte si apoi de alte trei ciocanituri lungi(S.O.S.)
F.interesant,multe chestii nu le stiam!
Dar cand e sa se aleaga praful….