Ce conditii trebuie sa indeplineasca o statiune turistica
Statiunile turistice vor fi atestate numai dupa indeplinirea unor criterii obligatorii privind amplasarea acestora in teritoriu, conditiile de acces sau dotari, precum si a unui cumul de conditii suplimentare, potrivit unui proiect de Hotarare adoptat recent de Executiv.
Conform noii reglementari, pentru a primi atestarea de la Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), statiunile trebuie sa fie amplasate intr- un cadru natural fara poluanti, sa detina studii si documente care atesta prezenta si valoarea factorilor naturali de cura – ape minerale, namol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat – din punct de vedere calitativ si cantitativ.
De asemenea, atestarea statiunilor este conditionata de existenta unui drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie, a transportului in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara care o deserveste, dar si a unui punct farmaceutic.
In statiunile atestate, locurile de promenada trebuie sa fie amenajate si iluminate, sa detina apa curenta, canalizare, energie electrica, terenuri de joaca pentru copii.
Statiunile de interes national trebuie sa dispuna de un numar minim de 500 locuri in structurile de primire turistica, iar cele de interes local trebuie sa dispuna de minim 100 locuri.
Criteriile suplimentare de atestare a statiunilor turistice vizeaza:
– existenta de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care sa opreasca in gara care deserveste statiunea (cotat cu 10 puncte)
– spatii comerciale pentru activitati de prestari servicii (banca, schimb valutar, agentie de turism),
– sali de spectacole si sali de conferinte cu o capacitate totala de minim 40% din numarul locurilor existente in statiune (30 puncte)
– canalizare centralizata (50 puncte).
Punctajul minim pentru atestarea statiunilor de interes national este de 135 puncte, iar cel pentru statiunile de interes local este de 90 puncte.