Ce facem pentru ca oamenii să fie instruiţi astfel încât votul să...

Ce facem pentru ca oamenii să fie instruiţi astfel încât votul să fie o aptitudine, nu o intuiţie ?

1 94

Iarăși ne întrebăm: Ce facem pentru ca oamenii să fie instruiţi astfel încât votul să fie o aptitudine, nu o intuiţie ?
De ce am dat și dăm greș?
Democrația este un genocid antagonic la populațiile primitive, o soluție îndoielnică pentru populațiile evoluate și benefică pentru populațiile super educate .
De aceea țările africane sunt măcinate de lovituri de stat, corupție și secesiuni, noile democrații europene se poticnesc și bat pasul pe loc, iar nordicii protestanți… sunt cei mai fericiți.
Doar cei luminați știu să aleagă just, democrația fiind expresia socială a delegării temeinice către cei potriviți.
Bref, nu pune ciocanul în mâinile unui copil spunându-i că-i ….tâmplar: va sparge și va rupe tot ce-i stă în cale; va face case doar după 18 ani și, poate, corăbii sau palate după o adâncă experiență acumulată.
Colectivitățile sunt făcute din indivizi, iar distribuția statistică a educației/culturii indivizilor poate avea mediana deplasată mai mult sau mai puțin (vezi graficul).
Deciziile colectivității (mai bune sau mai rele) vor fi o consecință a medianei capabilităților membrilor comunității…
Așa Hugo Chavez a câștigat de 4 ori alegerile DEMOCRATIC în Venezuela deoarece s-a adresat păturii largi de țărani și lucrători (în general slab educați, adică cu o mediana aproape de P ).
Similar Național-socialiștii lui Hitler au câștigat din ce în ce mai multe voturi și ulterior alegerile DEMOCRATICE deoarece s-a adresat maselor de muncitori și naționaliștilor „înfierbântați”, dar în ceață educațională.
Una este să ai o populație cu 60-70% studii superioare, alta cu doar 5-10%, analfabeții funcționali perturbând și mai mult… justele alegeri; elitele sunt topite de masele înzestrare cu arma votului.
AUR, Șoșoacă și Cherecheș sunt cele mai proaspete exemple de alegere PROASTĂ prin mecanisme democratice pe care le poate face gloata…

Votul este o aptitudine de judecată, nu o opțiune… aleatoare/la întâmplare (intuitiv-emoțională).

„Fondatorul filosofiei greceşti, Socrate, a criticat democraţia.
Platon a descris o discuţie între acesta şi un alt învăţat al vremii, Adimentus, în care acesta se raporta la democraţie: a comparat societatea democratică cu o barcă, iar dacă aceasta se va avânta în larg, cum va fi ales cel care o va conduce? Şi, mai ales, cine îşi va putea da cu părere asupra acestei decizii?
Oamenii de rând sau oamenii educaţi?
Interlocutorul a răspuns în favoarea celor educaţi, dar Socrate a considerat că oamenii de rând trebuie să facă acest lucru.
Însă, ceea ce voia el să demonstreze era faptul că votul trebuie să fie o aptitudine, nu o intuiţie şi, la fel ca alte deprinderi, trebuie ca oamenii să fie instruiţi.
Acordarea dreptului de vot oamenilor needucaţi este o practică iresponsabilă, credea el. În anul 399, a fost acuzat de coruperea tinerilor din Atena, iar un juriu format din 500 de femei a asistat la acest eveniment, iar mai mult de jumătate dintre acestea au decis (democratic !) că Socrate era vinovat. A fost condamnat la moarte.
Deseori, se uită de noţiunea de democraţie intelectuală şi de cea a democraţiei maselor de oameni, iar dreptul la vot este acordat tuturor, fără să se ţină cont de înţelepciune.
Mai mult, Socrate şi-a imaginat alegerile ca o alăturare a unui doctor lângă un comerciant de dulciuri. Cel din urmă îi îndeamna pe oameni să creadă că doctorul comite multe rele şi îi îndeamnă să urmeze tratamente care, de fapt, nu îi ajută, pe când el le va putea oferi ceea ce îşi doresc şi le face plăcere.
Astfel, Socrate i-a rugat pe mai mulţi oameni să răspundă dacă, într-adevăr, doctorul poate face apel la elementul afectiv?
Răspunsul lui Socrate, dar care nu a fost agreat pe ceilalţi, a fost acela că doctorul te ajută, chiar dacă este împotriva dorinţei tale.”( vezi mai multe aici: https://www.google.com/…/16013835-de-ce-socrate…/amp)

Notă:
* P – proști,
* M – mediocri,
* C – culți

Autor: Dan Ioan Popp
Sursa: facebook.com

COMENTARII

  1. Alo sefule, tu cite clase ai? Aroganta pe care o afisezi in articol pare sa demonstreze ca nu ai nici cei 7 ani de acasa. De multe ori „prostii” voteaza intuitiv mai bine decit „educatii” prost informati dar fuduli detinatori ai „adevarului”

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.