CE introduce un nou sistem digital de control la frontieră

CE introduce un nou sistem digital de control la frontieră

0 54

Este obligatoriu să ştim cine intră şi iese din UE
Comisia Europeană (CE) a propus joi să acorde statelor membre o perioadă de şase luni pentru aplicarea progresivă a noului sistem digital de control la frontieră al Uniunii Europene (UE), aşa-numitul Sistem de Intrare/Ieşire (EES), pentru a se asigura că acesta funcţionează „fluid” din prima zi şi pentru a şti „cine intră şi cine iese” din UE.
Proiectul urmează acum să fie aprobat de Consiliul UE şi Parlamentul European, intr-o procedură de urgență.
Odată implementată această propunere, Europa va avea „cel mai modern sistem digital de control la frontieră din lume” şi va reprezenta „o piatră de hotar importantă în eforturile Uniunii de a îmbunătăţi securitatea frontierelor, ştiind cine intră şi cine părăseşte teritoriul Uniunii”, a declarat comisarul Henna Virkkunen, vicepreşedinta executivă pentru suveranitatea tehnologică, securitate şi democraţie a CE.
Implementarea se va face progresivă pe parcursul unui semestru, permiţând statelor membre să introducă treptat noul sistem. În practică, aceasta înseamnă că toate statele membre vor începe să utilizeze sistemul din prima zi la unul sau mai multe puncte de trecere a frontierei, începând cu cel puţin 10% din punctele de trecere a frontierei şi ajungând la înregistrarea completă a tuturor persoanelor până la sfârşitul perioadei de şase luni. În această perioadă, datele călătorilor vor fi înregistrate electronic doar la frontierele unde sistemul va funcţiona. În acelaşi timp, paşapoartele vor continua să fie ştampilate la toate frontierele.
Sistemul de Intrare/Ieşire (EES) este un sistem informatic de ultimă generaţie, al cărui cost de implementare presupune 480,2 milioane de euro timp de patru ani. El va înregistra digital numele persoanei, intrările şi ieşirile, refuzurile de intrare, datele paşapoartelor, amprentele digitale şi imaginile faciale ale pasagerilor din ţări terţe care călătoresc în oricare dintre statele membre UE şi cele asociate Schengen, a reamintit executivul comunitar într-un comunicat.
Obiectivul este acela de a facilita călătoriile, de a moderniza gestionarea frontierelor externe, de a reduce fraudele de identitate şi de a permite identificarea celor cărora le-a expirat perioada de şedere permisă de viză, întărind în acelaşi timp securitatea spaţiului Schengen. Totodată, va permite automatizarea controalelor la frontieră, va accelera treptat procedurile la frontieră şi va îmbunătăţi experienţa călătorilor, potrivit CE.
Propunerea introduce şi posibilitatea suspendării temporare a funcţionării sistemului în cazul apariţiei unor defecţiuni tehnice sau a altor perturbări la frontiere, pentru a evita perioadele lungi de aşteptare. (Vlad T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.