Ce păcat că Monarhia, in România, a rămas frumoasă doar la inmormântări…

Ce păcat că Monarhia, in România, a rămas frumoasă doar la inmormântări…

0 573

Motto, Raposata Doamna Ana de Bourbon,daca in 67 ani de casnicie ,invata macar un cuvant romanesc pe an,cand a venit in Romania putea incropi macar cateva fraze romanesti.Mai ales pentru o vorbitoare nativa de limba franceza,mai usor de invatat pentru romani, ca si invers…

Regina Elisabeta, Prima Regina a Romaniei, a venit in Romania ca Prințesa Elisabeta von Wied  în 1869, la vârsta de 26 de ani, pentru a se căsători cu Prințul Carol de Hohenzollern -Sigmaringen, care a guvernat sub numele regal de CAROL I al României.
După Razboiul de Independenta din 1877 și Tratatul de la Berlin, Romania a fost recunoscută ca regat în1881 și Elisabeta a devenit prima Regina a României. De mentionat ca inca din primele zile ale venirii sale la Bucuresti, Printesa a cerut sa ia lectii intensive de limba Romana, limba pe care a ajuns foarte repede sa o cunoasca la perfectiune, scriind si carti de versuri in limba Tarii de adoptiune!Elisabeta & Carmen Sylva - prima regina
În timpul Războiului de Independenta, cand Carol I era in fruntea trupelor, la Plevna si Grivița, Regina Elisabeta a sustinut o intensa activitate caritabila, a  înființat spitale, servicii de ambulanță și de  îngrijire, a procurat medicamente pentru răniți, fiind supranumita de ostași drept Mama ranitilor.
Regina Elisabeta s-a implicat energic în sprijinirea artelor și a societății filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă, dupa modelul occidental, un rol activ în strângerea de fonduri și în gestionarea actelor caritabile. În absența unui sistem de caritate, a infiintat Societatea Regina Elisabeta, a reginei, prin care a tratat benevol circa 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat starea familiilor nevoiașe.
In mod fericit, exemplul sau a fost urmat cu aceeasi devoțiune si de urmasa sa, Regina Maria, sotia Regelui Ferdinand, o stralucita continuatoare a traditiei comportamentale pilduitoare instituita de prima pereche regala.
Regina a avut și inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești. Ea însăși,ca si urmasa sa,Regina Maria, se înveșmântau adesea în portul național românesc, socotit până atunci strai al țăranilor, și au încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Regina Elisabeta a organizat la castelul Peles un centru de meșteșuguri naționale. Și-a făcut o datorie din a incuraja,ca si Regina Maria mai tarziu, tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse. Dar Regina Elisabeta s-a înconjurat cu mari artiști în devenire cum ar fi George Enescu sau Elena Vacarescu și a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu și i-a fost alaturi la nevoie,lui Vasile Alecsandri,Fiind contemporani, l-a admirat pe Eminescu (caruia ii tradusese in germana 21 de poezii !) ,si
l-a servit cu ceai, personal, pe care acesta l-a băut cu sete,  Mai târziu, sub influenţa întâlnirii, Elisabeta a notat că poetul i-a lăsat impresia că felul în care a privit-o era cea „a unui zeu servit de o muritoare“.., Chiar  daca marele Poet, cunoscut antimonarhist, intr-o discutie privata, i-ar fi replicat sec ca… are in fata, doar pe regina Romaniei, nu si pe Regina Poeziei!
In plan social Regina Elisabeta a fost conștientă de beneficiul major al turismului într-o țară care nu era încă în circuitul turistic internațional. A inițiat în acest domeniu o campanie susținută de publicitate pentru a-și face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă.Regina Maria a Romaniei 5
Trenul Orient Express făcea o haltă la Sinaia și călătorii erau găzduiți la castelul regal!!Ca parte a aceleiași campanii, România a participat la Expoziția Universală de la Paris în anii 1867, 1889 și 1900 cu multe articole lucrate tradițional de femei, cum ar fi broderii și tapițerii, iar în 1912, regina a organizat personal la Berlin expoziția Die Frau im Kunst und Beruf (Femeia în artă și meșteșuguri).Cam asta i seamna sa fii cu adevarat Regina,alaturi de un Mare Intemeietor de Monarhie !
Talentul Ei lingvistic  a ajutat-o să publice diverse opere în limbile roman
ă , franceză, germană și engleză sub pseudonimul Carmen Sylva, prin lucrările sale făcând cunoscută în străinătate si România. Regina a ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru „cântecul pădurii”, chiar la îndemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regină. Astfel a atras atenția lui Pierre Loti și Mark Twain, care evocând-o a spus despre ea: „Acea prințesă și poetă germană încântătoare, adorabilă, își aduce aminte că florile codrului și câmpiile «i-au vorbit»”.
Peste 30 de biografii şi sute de articole s-au scris despre viaţa şi activitatea celei mai îndrăgite regine a României, o personalitate complexă al cărei nume a fost celebru nu doar în Europa, ci şi în America sau Australia. Un sondaj din 1905, publicat într-un ziar din Berlin, o clasa pe Elisabeta a României pe locul cinci în topul celor mai importante persoane din lume.

P.S: Intemeietorii Monarhiei in Romania, ca si urmasii lor au fost cu adevarat personalitati cu contributii  exceptionale pentru Istoria Tarii, fata de care recunostinta romanilor are de ce sa fie maxima! Dar ce legatura exista cu urmasii ce i-au urmat la Tron, persoane care au adunat, parca, toate tarele unor neispraviti, care parca n-au citit cartile de istorie!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.