Ce sărbătorește UDMR la Tg. Mures, în prezența ministrului „de externe” maghiar; Co-suveranitatea (!?)
După înfrângerea revoluției maghiare de la 1848, condusă de Lajos Kossuth, o parte dintre revoluționarii maghiari au încercat să se reorganizeze sub conducerea lui József Makk, în 1851. Este interesant ca au făcut acest lucru… la București. Grupări conspirative au fost organizate în secuime de János Török, dar poliţia secretă austro-ungara a reuşit să inflitreze un spion în rândurile lor, anume pe ungurul Mihály Bíró, care a demascat întreaga reţea de conspiratori. Astfel , peste 60 de oameni au fost arestaţi la data de 24 ianuarie 1852.
Ulterior, după ce a reușit să fugă la București (…nu la Budapesta!) József Makk, a trimis pe József Váradi, fost locotenent major în armata revoluţionară, ca să organizeze o răscoală armată în sprijinul mişcării… care milita pentru o Ungarie Mare, idealul lui Kossuth, fugit la …turci impreuna cu Josef Bem! Datorită pasivităţii populaţiei secuiesti, aceasta a reuşit să înarmeze doar o mână de persoane care au fost repede neutralizaţi de către autorităţile austriece. Într-un final chiar şi Váradi a fost arestat de către austrieci.1848
În Martie 1854 au început „execuțiile pilduitoare” de catre autoritatile austro-ungare, a conspiratorilor.
La data de 10 martie 1854 au fost executaţi János Török, Mihály Gálffy si Károly Horváth, la Târgu Mureş.
La 29 aprilie s-a continuat cu execuţia lui Ferenc Bartalis şi József Váradi de data aceasta la Sfântu Gheorghe. Ceilalţi conspiratori au fost condamnaţi la pedepse între 5 şi 18 ani de închisoare.
Ulterior, prin 1875, a fost ridicat în Târgu Mureș un monument în onoarea acestora. Asadar actiunile de protest din …zilele noastre împotriva statului român sunt absolut aiurea, deoarece, transformă, aceste mitinguri de comemorare in altceva, care,astfel, nu au nicio justificare istorică.
Chiar dacă evenimentul va avea o inexplicabila tenta revendicativa sub Obladuirea ministrului de externe al Ungariei, ar fi păcat ca adevărata sa semnificatie istorică, să se transforme în „valorificarea ” unor interese politice meschine. (d.d.rujan)