Ce si cat trebuie sa mancam de Sarbatori!

Ce si cat trebuie sa mancam de Sarbatori!

0 318

Se stie ca romanii au naravul ca de Sarbatori sa exagereze la domeniul gastronomie. Fie ca tinem post si vrem sa ne luam revansa pentru perioada de abstinenta, fie pur si simplu gatim mai mult si mancam mai mult, ca sa simtim ca sunt sarbatorile.


In perioada Sarbatorilor de Iarna se consuma in exces sarmale, carne de porc, carnati, maioneza, icre, piftie si, nu in ultimul rand, dulciuri concentrate.


Insa, chiar daca tentatia este mare, medicii recomanda sa fim prudenti si sa consumam cate putin din toate pentru a nu avea dezechilibre resimtite ulterior. De obicei, consumam mai mult decat am avea nevoie si suntem constienti de acest lucru, dar continuam sa mancam iar ulterior trecem la diete restrictive pentru a scapa de surplusul acumulat in cateva zile.


In aceasta perioada trebuie respectate cateva reguli pentru a avea o alimentatie rationala si echilibrata. Felurile de mancare traditionale pot fi modificate scazand cantitatea de grasimi saturate, colesterol si sare. De exemplu, se poate inlocui smantana cu iaurt degresat sau se poate folosi doar albus in locul unui ou intreg. Inainte de cumpararea unui produs trebuie citita atent eticheta, pentru a compara caloriile, cantitatea de grasimi saturate, colesterolul, sodiul, zaharul sau alti nutrienti. Sunt admise cantitati mici de alimente bogate in grasimi sau zaharuri.


Carnea de porc poate fi consumata, dar se recomanda cea slaba. Aceasta trebuie sa fie preparata dietetic, la gratar, la cuptor, fiarta, in niciun caz prajita, spun specialistii. Produsele din carne de porc, precum sarmale, toba, caltabos trebuie consumate in cantitati mici, deoarece contin carne grasa, bogata in grasimi saturate, crescand riscul bolilor cardiovasculare. De asemenea, trebuie sa se renunte la gatitul cu untura si la preparatele precum slanina, bacon, kaiser.


In aceasta perioada nu trebuie sa neglijam fructele si legumele, acestea fiind, de altfel, alimente ce nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Acestea trebuie consumate in special crude, neprelucrate termic, reprezentand o sursa foarte buna de minerale si vitamine. Pentru ca mancarurile de Craciun sunt bogate in grasimi saturate si colesterol, este necesar sa fie servite cu garnituri din legume si multe salate. De asemenea, nici de Craciun nu trebuie uitate lactatele, mai indicate ar fi cele cu continut redus de grasimi.


Aportul de lichide trebuie sa fie corespunzator, minim doi litri pe zi. Se recomanda apa minerala plata sau carbogazoasa, ceaiuri, sucuri naturale din fructe si legume. Bauturile carbogazoase cu zahar trebuie consumate cu moderatie deoarece sunt o sursa importanta de calorii. Aportul de bauturi alcoolice – vin, bere – se limiteaza la un pahar pe zi pentru femei si la maxim doua pahare pe zi pentru barbati.


Desertul ar fi indicat sa fie alcatuit din salata de fructe, tarte cu fructe sau fructe simple. Se stie ca prajiturile traditionale aduc un numar mare de calorii datorita zaharului si grasimilor continute, si consumul acesta ar trebui limitat.

Pentru diabetici, mesele din perioada sarbatorilor trebuie sa se incadreze in recomandarile facute de medicul diabetolog. Prajiturile nu trebuie sa contina zahar, in prezent existand produse destinate acestor pacienti. Totodata, persoanele cu hipertensiune, cardiacii si cei cu afectiuni renale trebuie sa evite alimentele sarate, iar hepaticii nu trebuie sa consume bauturi alcoolice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.