Ce stia de multa vreme Traian Basescu despre Trans Electrica si scandalul Alro ?
Traian Basescu, invitat de ziua sa de nastere la emisiunea „Nasul” de pe B1 TV a facut declaratii despre dosarul Alro. A precizat ca important este de fapt cine a vandut Alro si de ce s-a facut tranzactia fara ca nimeni sa stie. Presedintele a continuat, spunand ca stia de spaga pe care Alro trebuie sa o plateasca pentru a primi contracte si ca acesta este si motivul pentru care ”a trimis memoriile lor la Guvern impreuna cu o remarca usturatoare: problema sa se rezolve in interesul national.”
Ce mai stie Basescu?
“Nu vreau sa intru in mizeria celor doua emisiuni, e foarte greu ca presedinte. Daca e ceva de interes, e cine a vandut Alro. S-a vandut fara sa stie nimeni unor rusi si cum au fost buni Voiculescu si aliatii sai din PSD.
Erau managerii lui Alro care au venit cu urmatorul mesaj: „de trei ani trebuie sa ne ducem sa dam spaga cu valiza pentru a primi contract. Mai rau, suntem trimisi la cei care au contract de energie si ne dau la pret de specula.” (n.n adica pretul la care aceasta energie se vinde si poporului roman). “Pentru anul 2006, iata in ce situatie era Alro: ii lipsea 25% din necesarul de energie. Au incercat la Mininisterul Industriilor si li s-a cerut bani, mai mult decat atat au fost trimisi la Energy Holding sa ceara. Eu i-am primit in audiente, dupa ce au depus memorii, dupa ce au discut cu consilierii mei: mai intai cu sefa canceleriei, cu Stolojan, cu Teodoriu care mi-au facut un referat cu situatia. Nu aveau 25% din necesar. Am transmis memoriile lor cu o remarca usturatoare pentru Guvern: rezolvati problema in interesul economiei nationale. Stiam ca li se cere spaga.
Domnul Voiculescu era alt baiat destept care cumpara de la Rovinari energie si vindea la metrou. Trebuia sa o vamuiasca domnul Voiculescu.
Sper ca Alro si alti consumatori sa nu mai cumpere prin intermediari, sa o faca direct. Ce consumator mai mare gaseste acel domn director, care nu ar trebui sa mai fie, care vine la televizor, mai mare ca Alro?
Inainte a fost Oprea Traian si a trebuit sa-l rog pe Ministrul Industriilor sa-l schimbe. Prin influenta mea a fost schimbat cel care spunea ca contractele sunt secrete ca si cum compania era mosia mamei lui.
A ajuns foarte rau, oricum. E director adjunct. A fost inlocuit cu acest domn David, sustinut de Geoana. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vantu. Nu am facut influenta in detrimentul statului. Acum baiatul asta vine si ne explica cum trebuie sa dea el la Energy Holding, iar la piticul Alro nu poate sa dea direct.
Habar n-am cine a facut privatizarea si a dat-o rusilor, dar cine are ticalosia sa spuna ca Alro e baiat destept, cand el e consumator continuu, cand e ditamai compania, sa spuna ca trebuie sa ia de la unul mare. E un atac mediatic.
Ce omite Basescu dar a aflat Jurnalul National si ziarul Financiarul (din 4 noiembrie a. c.) despre pretul energiei ?
Ce trebuia sa ne spuna Basescu despre “sitele” de bani in dauna interesului national?/
“Evident, preturile obtinute au fost unele favorabile, sub media de tranzactionare pe bursa. In Romania acest lucru este interzis. Laurentiu Ciurel, fost director al Complexului Turceni spune ca afacerile grele, dar ilegale, aprobate de Adriean Videanu au dus la destituirea ministrului. La o privire atenta vedem insa ca nimic nu este intamplator si ca, si de aceasta data, energia ieftina a devenit monopolul afacerilor conectate la Partidul Democrat Liberal.
Altaria Research Limited, off-shore-ul din Cipru care a pus mana pe o afacere cu un profit anual garantat de 50 de milioane de euro, este o mai veche „cunostinta” a familiei primarului de la Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Mai exact, feciorul lui Pinalti a vandut una dintre afaceri catre Altaria. Dar Altaria este un partener de nadejde al „baietilor destepti” din energia romaneasca.
In Bulgaria, Serbia si alte tari din sud-estul Europei, Energy Holding si Rudnap Group (firma detinuta de Altaria Research Limited) au afisat transparent relatiile de prietenie comerciala care le leaga. Ambele firme fac parte dintr-o tagma mica de afaceri construite in stransa legatura cu puternicii zilei, oameni politici influenti din regiune. Energy Holding era prin 2007 cel mai important comerciant roman de energie.
Intre timp, firma, sub forma in care a devenit cunoscuta, a disparut. De altfel, afacerile controlate de Bogdan Buzaianu au fost preluate de grupul elvetian Alpiq. Buzaianu este un om de afaceri care de 10 ani este tot conexat de jurnalisti cu diverse afaceri pe bani grei facute pe spatele statului roman. El a devenit in Romania chiar simbolul „baietilor destepti” (cum insusi presedintele Traian Basescu i-a numit) care cumpara energie ieftina de la stat si o vand mai departe, eventual tot unor societati publice.
In preajma alegerilor din 2009, Bogdan Buzaianu a fost surprins de ziaristii de la „Academia Catavencu” coborand din limuzina ministrului Radu Berceanu, iar la scurt timp, Metrorex, o regie in subordinea Transporturilor, a declarat una dintre firmele Alpiq din Romania castigatoare a licitatiei pentru furnizarea de energie electrica.
Altaria Research Limited este o companie anonima inregistrata la Nicosia, controlata de sarbo-croatul Damir Fazlic. Acesta a fost subiectul unor scandaluri, fiind acuzat de spalare de bani. Scandalul a implicat inalti demnitari din Albania, dar deocamdata s-a soldat doar cu un proces penal impotriva publicatiei care a acuzat afacerea.
Altaria a intrat in Romania prin preluarea Global Logistics Services SRL, firma infiintata de fiul primarului Gheorghe Stefan, Gabriel Stefan, impreuna cu Lucian Badescu, fiul unui fost sef din Serviciul Roman de Informatii. In structura Global Logistics Services s-a regasit si Green Energy SRL, firma controlata de aceeasi doi baieti cu parinti influenti, si care a demarat documentatia pentru doua parcuri eoliene, Sibioara si Sacele. Dupa ce presa a aratat ca firma Green Energy a devenit peste noapte unul dintre liderii comertului cu energie din Romania, Gabriel Stefan s-a retras din firma, asociat devenind firma Scucci Limited, un alt off-shore. In luna martie a acestui an in Green Energy a intrat RG Renovatio Group Limited, un alt off-shore inregistrat in Nicosia, exact la aceeasi adresa cu Altaria Research Limited.
Firma se numeste azi Renovatio Trading SRL, iar ca administrator figureaza acelasi teleormanean, Eduard-Marius Ciucu, imputernicit de Gabriel Stefan chiar de la inceputurile business-ului. Deloc de neglijat, printre actionarii Green Energy, pana la ascunderea lor intr-o casuta postala din Nicosia, a figurat Alexandru Petrisor Dragoiu, unul dintre partenerii lui Honorius Prigoana din cativa sateliti ai Rosal.
Potrivit declaratiilor fostului sef de la Turceni, Laurentiu Ciurel, firma achizitioneaza curent electric cu 38 de euro si vinde mai departe cu 50 de euro/ MWh. Rezulta ca firma face un profit lunar de 4,3 milioane de euro cu doar trei angajati. Ministrul Adriean Videanu a fost direct implicat in generarea acestui urias profit pentru firma cipriota.
Gabriel Stefan si Bogdan Buzaianu sunt doi dintre „baietii destepti” de vitrina de pe firele noastre electrice. Cand presa a curentat apropierea afacerii de familia lui Stefan au inceput sa fie sterse urmele. Dar pasiunea pentru bani „electrici” tine familia Stefan in priza. Fiica primarului Pinalti a fost numita de Adriean Videanu in Consiliul de Administratie al societatii care se ocupa cu instruirea energeticienilor, Formenerg SA, din ograda Transelectrica. Care este legatura Giorgianei Stefan, altfel traitoare pe la Nisa, cu societatea de stat, stiu doar Videanu si secretarul de stat Claudiu Stafie. Acesta din urma este vicepresedintele PDL de la Neamt, plantat de Pinalti in conducerea ministerului si care a ramas pe fir si dupa inlocuirea lui Videanu. Probabil ca liderii partidului au stabilit ca acesta nu si-a terminat misiunea din minister.
Iacta Alea Est SRL a aparut in acest scandal fiind firma care se ofera sa intermedieze achizitii de curent din cota atribuita direct de Videanu catre Rudnap. Societatea a fost infiintata in mai 2010 avand asociati doua persoane: Danut Ungureanu, un bucurestean cu domiciliul in Colentina, si timisoreanca Mirona Filipoiu. Pana de curand, afacerile Mironei Filipoiu se reduceau la firma Maxilex Consulting. De altfel, timisoreanca este consilier juridic si nimic nu prefigura marea cariera de intermediar in tranzactiile cu energie electrica. O informatie din istoricul Registrului Comertului vine insa sa ridice din valul misterului din jurul acestei capuse.
Rozemarie Gudrun Isis Olanescu, consiliera personala a secretarului de stat Razvan Murgeanu, a fost o perioada asociata Mironei Filipoiu in Maxilex Consulting. Asa a facut aceasta saltul de pe malul Begai in apele tulburi ale afacerilor romanesti cu energie. Rozemarie Gudrun Olanescu este o femeie pe cat de bogata, pe atat de controversata. Din trecutul sau razbat putine detalii, cu privire la niste afaceri de consultanta facute pe banii Bancii Mondiale. Aceasta a devenit o persoana publica in momentul in care a intrat in aparatul de consilieri al primarului general Sorin Oprescu. Nu a stat mult timp in Primarie, preferand sa-l urmeze pe Murgeanu la Ministerul Dezvoltarii Regionale, cand acesta fost numit secretar de stat.
Jurnalul National a prezentat la inceputul acestui an o poveste halucinanta din vremea campaniei electorale din 2009 cand secretara personala a lui Razvan Murgeanu, Laura Gitlan, isi petrecea serile in oras cu un fost puscarias, Gheorghe Iscru care se pretindea un influent om de afaceri. Cei doi promiteau unor diverse firme private sprijin pentru obtinerea de contracte pe bani publici. In felul acesta Iscru ar fi adunat „sponsorizari” pentru campanie electorala a presedintelui Traian Basescu in valoare totala de 700.000 de euro. Cand au realizat ca sunt duse de nas, mai multe firme implicate au incercat sa-l traga pe raspundere pe Iscru si chiar au apelat la Murgeanu pentru lamurirea situatiei. Cu acea ocazie a iesit la iveala implicarea lui Rozemarie Gudrun Olanescu in afacere. In acest moment, dosarul se afla la DNA, dar procurorii nu au nici un spor pentru a afla care a fost implicarea functionarilor publici.
Semn insa ca intermediarul intermediarului Rudnap, respectiv Iacta Alea Est SRL, nu este singura pe lume este faptul ca la doar cateva zile dupa infiintare firma a fost „conectata” in Damami International SRL, alaturi de omul de afaceri Marian Vasile. Aceasta din urma firma are un obiect de activitate foarte generos: consultanta pentru afaceri si management.”
Baronul PDL de Gorj, Ionel Mantog, s-a infa¬tisat in luna august la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, cu un con¬tract „beton” de export de curent in Balcani. Itele afacerii ajung in curtea unui alt baron local portocaliu, Gheor¬ghe Stefan „Pinalty”.
De la 1 septembrie 2010 Romania vinde 500 MW de energie electrica in Serbia la un pret de 150 lei/MWh, cu 15%-20% sub cotatia medie de pe bursa de energie OPCOM si la jumatate fata de cat platesc consumatorii captivi, inclusiv popu¬latia. Afacerea a fost pusa la cale de Ionel Mantog, baronul PDL de Gorj, foarte bun amic cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Mantog i-a oferit acestuia din urma pe tava un contract pe un an, care prevede vanzarea de catre compania de stat Electrica a 500 MW de energie catre firma Rudnap din Serbia, o filiala a unui off-shore din Cipru, Altaria Research Limited. Mai departe, Rudnap vinde energia in Grecia.
Exportul este neobisnuit din mai multe punc¬te de vedere. In primul rand, sare in ochi canti¬tatea mare de electricitate care se revarsa peste granita. In al doilea rand, acest contract nu a fost facut prin bursa de energie, asa cum prevede legea, intrucat energia a fost cedata direct unui furnizor, aparent ca oricare altul. In fine, cele mai frapante aspecte sunt originea acestui curent si pretul. Potrivit lui Laurentiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, curentul ex¬portat este un mix de la cei mai ieftini produ¬catori interni, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si complexurile Turceni si CE Rovinari, care au cele mai scazute preturi pe termo.
Ciurel spune ca pretul de cost de 150 lei/MWh este la jumatatea celui pe care consumatorii captivi il platesc, de 300 lei/MWh.
Cu cei 500 MW s-ar putea asigura curent ieftin pentru 2,4 milioane de gospodarii, care inseamna 30% din spatiul locativ din Roma¬nia. „Daca nu s-ar vinde acesti 500 MW in Serbia energia electrica furnizata populatiei ar fi cu 20% mai ieftina”, a declarat Ciurel pentru „Finan¬ciarul”. Acesta sustine ca revanzarea curentului din Serbia mai departe catre Grecia aduce un profit lunar celor de la Rudnap sau celor din spatele lor de 4,2 milioane de euro.
Rudnap Group este subsidiara a Altaria Re¬search Limited, o companie controlata de ceta¬teanul bosniaco-britanic Damir Fazlic, apropiat al premierului albanez Sali Berisha. Fazlic este spe¬cializat in afaceri cu energie, insa are un trecut con¬troversat, fiind inchis in 2008 pentru acuzatia de spalare de bani si extorcare de fonduri. Lega¬turile sale se intind in toti Balcanii, dar si in Romania. Firele sale de aici ajung la primarul PDL de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, zis „Pi¬nalty”. Primele lor legaturi au fost in urma cu ca¬tiva ani, atunci cand Fazlic a cumparat de la Stefan firma Global Logis¬tic Services, cu obiect de acti¬vitate „depozitarea”. Potrivit datelor din Moni¬torul Oficial din 4 martie 2010, Global Logistic Services este detinuta in totalitate de Altaria Re¬search Limited, societate inregistrata in Republica Cipru, sub nr. HE 178049, cu sediul social in Irakli 2, Egkomi, PC 2413, Nico¬sia. Respectiva adresa e aceeasi cu a unei alte firme, Renovatio Group Limited, care a preluat Green Energy SRL, creatia lui Gheorghe Stefan.
Green Energy a fost unul dintre primii „baieti des¬tepti” din energia autohtona, cu o evolutie a cifrei de afaceri ful¬minanta in doar cativa ani. Pe lista actionarilor nu figura Stefan „Pinalty”, ci fiul aces¬tuia, Gabriel Stefan. In 2007, familia Stefan a van¬dut Green Energy unui off-shore cipriot, Scucci, care apoi a ajuns la Renovatio Group Limited. La adresa men¬tionata mai sus functioneaza un alt off-shore, Alykos Ventures, companie care a cumparat doua din proiectele eoliene ale familiei Stefan, Sibioara Wind Farm si Sacele Wind Farm.”