CE: Taxele in Romania – o imensa povara!

CE: Taxele in Romania – o imensa povara!

0 206

In raportul de evaluare in detaliu pentru fiecare tara a stadiului Implementarii Reformelor Structurale din cadrul Strategiei de la Lisabona in contextul Planului European de Recuperare Economica, in anul 2008, prezentat miercuri de CE, una din recomandarile Consiliului pentru Romania in domeniul politicilor microeconomice este „adoptarea de masuri pentru reducerea substantiala a reglementarii excesive (red-tape), in scopul eliminarii unei importante surse de coruptie, si imbunatatirii mediului de afaceri”.
CE a atras atentia in documentul care analizeaza in detaliu implementarea Strategiei de la Lisabona in fiecare tara, in 2008, ca in Romania este unul dintre cele mai „impovaratoare sisteme de taxe din lume”, companiile platind anual 113 taxe la stat.
Documentul, a carui evaluare este aferenta anului 2008, precizeaza ca „in pofida mai multor anunturi politice la nivel inalt si a adoptarii unei Strategii pentru o legiferare mai buna, eliminarea efectiva si simplificarea procedurilor si autorizatiilor a fost amanata”.
„Romania continua sa aiba unul dintre sistemele administrative de taxe cele mai impovaratoare din lume, companiile platind 113 taxe pe an”, avertizeaza CE.
„Si, desi angajamentul Romaniei de a reduce cu 25 % taxele administrative pana in anul 2012 este binevenit, in cazul in care vor fi adoptate actiuni precise acest scop va putea fi atins mult mai repede”, adauga documentul.
La acelasi capitol, „Politici microeconomice”, documentul atrage de asemenea atentia ca implementarea Strategiei Nationale pentru Cercetare si Dezvoltare , aferenta perioadei 2007-2013 este in curs dar exista in continuare provocari majore. In acest sens, CE atrage atentia ca obiectivele cresterii procentului alocat cercetarii la 1 % din PIB pana in 2010 ar trebui urmarit in paralel cu o reforma a sistemului de cercetare si cu masuri care sa contracareze factorii care constituie un obstacol pentru obtinerea de inovatii.
„Romania ar trebui sa creeze un sistem de monitorizare cuprinzator, bazat pe standarde internationale, pentru a masura rezultatele in acest domeniu si a face ajustarile necesare”, precizeaza documentul.
CE a transmis Romaniei 4 recomandari, cerand consolidarea politicii fiscale si reducerea birocratiei
Comisia
Europeana a recomandat Romaniei sa-si consolideze politica fiscala, sa-si imbunatateasca „urgent” capacitatea administrativa, sa reduca birocratia si sa pregateasca mai eficient forta de munca, in contextul planului european de redresare economica.
„Comisia recomanda Romaniei sa evite o politica fiscala pro-ciclica, pentru a stopa adancirea deficitului de cont curent si presiunile inflationiste, dar si sa aiba in vedere corelarea majorarilor salariale cu cresterea productivitatii. De asemenea, Romania trebuie sa imbunatateasca planificarea si executia bugetara si sa aiba mai multa grija la cheltuielile publice”, potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Comisiei.
Reprezentantii de la Bruxelles arata ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 5,2% din produsul intern brut (PIB) in 2008 de la 2,5% in 2007 si ar putea ajunge la 7,5% din PIB in acest an, potrivit datelor din prognoza interimara publicata de CE in 19 ianuarie.
„Comisia solicita Romaniei sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special in ce priveste potentialul risc generat de majorarea pensiilor”, se arata in acelasi document.
Bruxelles-ul recomanda autoritatilor imbunatatirea urgenta a capacitatii administrative, „pentru a putea analiza problemele existente si pentru a putea propune si implementa solutii”.
A treia recomandare se refera la diminuarea birocratiei si imbunatatirea mediului de afaceri, in special prin reducerea sarcinii fiscale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.