CE vrea mai multi studenti in UE
In mai studii invocate de Comisie Europeana se arata ca in 2020 circa 35% dintre locurile de munca disponibile in Europa vor necesita studii superioare. Comisia propune majorarea fondurilor pentru intervalul bugetar 2014 -2020.
Numarul studentilor din statele Uniunii Europene trebuie sa creasca, in anii urmatori, iar sistemul de clasificare pentru universitati va fi schimbat, a anuntat Andrula Vasiliu, comisar european in chestiuni de educatie.
In plus, Comisia isi propune imbunatatiera calitatii predarii si flexibilizarea programelor de studii, astfel incat acestea sa poata fi adaptate mai usor la nevoile din piata muncii.
In Uniunea Europeana exista mai mult de 4.000 de universitati sau scoli post-liceale care pregatesc circa 19 milioane de persoane, numar considerat insuficient de catre autoritatile europene.
Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati de la Bruxelles, Carmen Valica, in opinia comisarului pentru educatie, cultura si multilingvism, Andrula Vasiliu, vremurile in care un absolvent de literatura trebuia sa predea literatura au trecut.
Universitatile ar trebui sa le ofere studentilor nu doar o specializare ci si cunostintele necesare integrarii pe piata muncii sustine comisarul european.
„Si a trecut timpul cand un geograf trebuia sa predea geografie iar un avocat sa practice doar avocatura. Acum e vorba despre o diploma de baza careia i se adauga cunostinte transdisciplinare, cum ar fi: comunicarea, lucrul in echipa sau luarea deciziilor. Universitatile trebuie, de asemenea, sa coopereze cu mediul economic”, a afirmat Andrula Vasiliu.
Strategia prezentata atrage atentia ca finantarea sau adaptarea programelor de studii nu a tinut pasul cu cresterea din ultimii ani a numarului de studenti.
Cele circa 4.000 de universitati sau alte structuri de invatamant post-liceal din Europa pregatesc in jur de 19 milioane de persoane, insuficient pentru nevoia de angajati a caror pregatire sa poata contribui la accesarea de locuri de munca sau la crestere economica.