CEA MAI FRUMOASA PRINTESA A ROMANIEI!

CEA MAI FRUMOASA PRINTESA A ROMANIEI!

0 262
Acum mai bine de doua decenii, murea intr-o clinica din Youngstown, Ohio (SUA), Maica Alexandra, stareta manastirii ortodoxe Ellwood City din Pennsylvania, nascuta principesa Ileana, fiica cea mica a reginei Maria si a regelui Ferdinand ai Romaniei, sora regelui Carol al II-lea si matusa buna a regelui Mihai I. Din volumul in care isi povesteste viata, rezulta ca era rasfata familiei si foarte apreciata pentru rara ei frumsete , desi surorile mai mari au avut sansa unor casatorii mai spectaculoase: Maria a ajuns regina a Iugoslaviei, iar Elisabeta, printesa mostenitoare a Greciei.
De cultura si educatia domnitei Ileana – acesta era numele sub care era rasfatata in familie – s-a ocupat personal mama ei, regina Maria, care s-a ingrijit sa invete sculptura cu maestrul Ion Jalea si pictura cu pictorul Jean Al. Steriadi. Pasiunea tinerei domnite nu se indrepta insa spre arte. A indragit sportul nautic: inotul si iahtingul. A fost prima femeie din Romania, care a obtinut brevetul de capitan de cursa lunga pe iaht. Succesul in sport si desele aparitii in public, unde era primita cu mare simpatie, lumea vazand in ea o noua Regina Maria , l-au deranjat pe fratele ei, golanul rege Carol al II-lea. Acesta tocmai se instalase la tron, dupa lovitura de stat din iunie 1930,cand si-a… detronat propriul fiu, Mihai. Carol al II-lea i-a cerut sa abandoneze sportul si iahtingul nefiind, spunea el, de demnitatea rangului ei princiar. Raspunsul a venit printr-o scrisoare…blanda: "Te rog sa inlaturi neincrederea ce o ai in mine caci stii cat tin la tine. Fii ingaduitor, vreau sa fac bine, vreau sa te multumesc, dar sunt tanara si poate gresesc fara sa vreau. In orice clipa sunt gata sa te servesc, fiindca imi esti Rege! Si apoi esti fratele meu pe care il iubesc". Regele intentiona sa se impuna din nou printr-o "confruntare" in forta, cum mai facuse si cu alti membri ai familiei regale. Dar simtind cu abilitate ca armele surorii sale sunt altele decat infruntarea, a ales sa schimbe si el strategia, indepartand-o pe domnita din tara, printr-o casatorie… Intr-o vizita la Barcelona, intamplatoare sau nu, principesa Ileana il intalneste pe arhiducele Anton de Habsburg, caracterizat chiar de ea ca fiind "un barbat foarte frumos, inalt, blond, sportiv si distins". Casatoria aranjata de Carol a avut loc la castelul Pelisor din Sinaia, la 26 iulie 1931, iar la scurt timp dupa aceea, principesa, indragostita sincer, a ramas insarcinata. Atunci, pe neasteptate, Carol al II-lea ,ca sef al Casei Regale, a decis ca pe pamant romanesc sa nu se nasca niciodata un descendent al familiei de Habsburg (!!).
Tinerii n-au avut incotro si au trebuit sa plece imediat in Austria. In castelul Sonnberg, de langa Viena, s-au nascut cei sase copii ai fericitului cuplu: Stefan, Maria, Alexandra, Dominic, Magdalena si Elisabeta.
Gonita de Carol, a gasit intelegere la comunisti.
Catre sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial,dupa fuga lui Carol al II-lea, principesa Ileana se intoarce in tara ei sangeranda si se instaleaza in proprietatea mamei sale, castelul Bran, loc demult indragit. Aici, hotaraste,ca si mama ei, Regina Maria, sa se dedice operelor de binefacere si reuseste sa organizeze un spital pentru raniti, in apropierea castelului. Erau vremuri grele, familia regala nu dispunea de multe mijoace materiale, iar intrarea rusilor in tara punea sub semnul intrebarii orice opera de binefacere. Domnita Ileana si-a luat inima in dinti si s-a adresat comunistilor. Cererea i-a ascultat-o Emil Bodnaras, de la care a primit un surprinzator sprijin material, ca sa-si cotinue activitatea cu ranitii.Inflexibil fata de altii, Bodnaras a ramas impresionat de faptul ca un membru al familiie regale se ocupa de binefacere, in vremuri atat de grele si de primejdioase. A ajutat-o in functionarea spitalului, dar, la scurt timp dupa abdicarea regelui Mihai I, s-a prezentat personal la Bran, pentru a o sfatui pe printesa sa plece repede din tara.
Stia el ce stia… A urmat exilul, mai intai in Elvetia, apoi in Argentina, apoi in SUA. In 1954, domnita Ileana a divortat. Principesa s-a recasatorit apoi, in acelasi an, dar dupa alti 11 ani, a divortat din nou. Lovitura de gratie pentru moralul printesei a fost moartea fulgeratoare a fiicei sale Maria si a sotului acesteia, intr-un accident de avion.
Deceptionata de viata, cea care fusese rasfatata familiei si admirata de intreaga tara, a hotarat sa se retraga la o manastire ortodoxa din America, unde si-a sfarsit zilele ca staretza.In 1990, la 81 de ani, printesa Ileana a tinut sa mai vada o data Romania… Dupa trecerea sa in nefiinta, urmasii ei habsburgi – cei pe care Carol al II-lea nu-i lasa sa se nasca in Romania – s-au folosit de presupuse drepturi legitime, pentru a revendica celebrul castel Bran… Care fusese doar donat de locuitorii Brasvoului catre Regina Maria, pentru contributia importanta adusa la Unirea de la Alba Iulia, dar fara a se specifica un drept de mostenire pentru urmasi…
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.