Cea mai mare companie suedeză în domeniul electrificării și tehnologiilor verzi, ABB, interesată de Brașov
E.S. doamna Therese Hydén, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în România, însoțită de reprezentanții companiei suedeze ABB, s-a întâlnit astăzi cu primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu, pentru a discuta despre posibilități viitoare de colaborare între Brașov și companii suedeze.
Discuția a vizat în principal componenta de tehnologie verde, smart city și mobilitate sustenabilă, domenii în care compania suedeză este în topul mondial. Primarul a prezentat strategia de dezvoltare sustenabilă a Brașovului, a vorbit despre proiectele de mobilitate sustenabilă în zona metropolitană Brașov și despre modul în care Brașovul încearcă să atragă atât fonduri nerambursabile, cât și investitori strategici în tehnologii verzi, pentru a își păstra rolul de oraș magnet și pol de dezvoltare în contextul dezvoltării la nivel național și global.
S-a discutat însă și despre subiecte ca învățământul dual sau despre colaborări în domeniul universitar, domenii în care ambasadorul suedez a promis că va încerca să găsească parteneri pentru Brașov și a apreciat eforturile făcute până acum de municipalitate în această direcție.
„Mă bucur că am reușit să mă întorc oficial la Brașov pentru a doua oară. Am fost aici pentru prima dată la Forumul Orașelor Verzi. Știu că va exista un al doilea, care va fi extrem de important pentru că va implica nu doar Brașovul, ci toată România să facă tranziția către orașe mai verzi. Motivul pentru care am venit astăzi aici este pentru a reprezenta Suedia și cunoștințele ei despre sustenabilitate, împreună cu compania suedeză ABB, care lucrează în domeniul mobilității, electrificării, orașelor inteligente. Și am venit să auzim de la primarul Allen Coliban care este viziunea pentru orașul Brașov în toate domeniile, de la electrificare, mobilitate, oraș inteligent la educație și sănătate, toate aceste domenii extrem de importante pentru dezvoltarea nu numai a Brașovului, ci și pentru toată România. Și cred cu tărie, după ce l-am ascultat pe primarul Allen Coliban, că Brașovul este un model pentru România în privința utilizării fondurile UE și altor fonduri disponibile pentru a face această tranziție. Este întotdeauna o plăcere să mă întorc în acest oraș frumos, și sper că următoarea mea vizită va fi pentru Forumul Orașelor Verzi“, a declarat ambasadorul Therese Hydén, care a ales trenul pentru a se deplasa de la București la Brașov.
Reprezentanții ABB au făcut la rândul lor o prezentare a activității firmei, dar și a unor soluții integrate care se pot plia pe necesitățile Brașovului, mai ales în segmentul smart city, de la soluții de transport ecologic și managementul transportului, până la clădiri automatizate, cu consum de energie zero sau cu consumuri extrem de mici și eficiență energetică foarte mare. Chiar dacă în planul companiei nu se află momentan investiții la Brașov, există posibilități de afaceri, dar și de consultanță, astfel încât specialiștii municipiului să fie la curent cu ultimele inovații în domeniu.
„Intenția noastră este de a promova cele mai noi tehnologii în domeniul orașelor inteligente și al societăților inteligente și, de asemenea, al transportului durabil. Vrem să promovăm acest lucru, deoarece și municipalitatea se află pe aceeași cale pentru a face din Brașov un oraș verde. Vrem să sprijinim cu ceea ce putem. În acest moment, nu avem planuri de investiții, însă personal, sunt foarte impresionat de ceea ce se face și de modul în care se dezvoltă Brașovul și sigur că este un loc bun pentru a investi și a trăi“, a declarat Erhan Savas, vicepreședinte pe sectorul comercial al diviziei electrificare ABB și director ABB ASEA Brown Boveri SRL.
„Este o mare bucurie de câte ori avem un reprezentant diplomatic în România să viziteze Brașovul și să vorbească în termeni laudativi și Excelența Sa ambasadoarea Suediei în România este la a doua vizită oficială după cea cu ocazia FOV, de anul trecut. A fost o ocazie bună să trecem prin toate prioritățile și progresul făcut de Brașov în termeni de dezvoltare sustenabilă și înverzire și să găsim multe puncte comune în zona de educație, sănătate, dezvoltarea transportului public. De altfel, reprezentanta ambasadei Suediei a venit la Brașov împreună cu reprezentanții unuia dintre marile concerne internaționale, ABB, care au soluții pe smart city, soluții de electrificare, soluții de infrastructură de încărcare pentru mașini și pentru autobuze, lucruri care sunt teme importante și pentru Brașov în acești ani“, a concluzionat primarul Allen Coliban
Ambasadorul Therese Hydén se află astăzi la Brașov, unde pe lângă întâlnirea cu reprezentanții municipalității, efectuează o vizită la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă“ și la centrul de refugiați CATTIA.
ABB este o companie globală de tehnologie de vârf care stimulează transformarea societății și a industriei în scopul realizării unui viitor mai productiv și mai durabil. Portofoliul său cuprinde software, electrificare, robotică, automatizare și acționări, soluții integrate smartcities etc. Având are o istorie de peste 140 de ani și numeroase inovații tehnologice mondiale, inclusiv în domeniul energiei verzi. Grupul ABB este prezent pe piața românească – la început prin cele două companii ASEA și respectiv BROWN BOVERI, iar din anul 1992 printr-o organizație locală ABB. Încă de la început, ABB România s-a implicat în proiecte din sistemul energetic național, pentru care ABB a obținut și finanțarea. Beneficiarii soluțiilor ABB sunt marile companii românești de electricitate: Electrica, Transelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica, E-ON, ENEL, CEZ precum și importante companii din industria românească. Practic orice echipament de furnizare electricitate din Brașov, spun reprezentanții companiei, are cel puțin câteva componente ABB. Acum Grupul ABB își desfășoară activitatea în România prin intermediul celor patru Zone de Business: Electrificare, Robotică și Automatizare, Acționări și Automatizare de Proces.
D.D.
Acum o săptămână era unul din Danemarca, acu-i unul din Suedia. Toți vor să ne vândă cîte ceva.
Chiar, acum nu fai fac mișto de noi pe fieisbuciuc ăștia de la ambasada Suediei?