Cea mai mare eruptie solara. vineri in atmosfera planetei

Cea mai mare eruptie solara.
vineri in atmosfera planetei

0 261

Fluxul de plasma, ejectat marti in urma celei mai mari eruptii solare din ultimii cinci ani, va ajunge vineri in atmosfera Terrei, oamenii de stiinta asteptandu-se ca acesta sa provoace o furtuna magnetica puternica, potrivit expertilor Laboratorului de astronomie si studierea Soarelui de pe langa Institutul Lebedev din Moscova, transmite Gazeta.ru.
In noaptea de luni spre marti, in jurul orei 01:56 GMT, satelitii GOES au fixat pe Soare o eruptie de clasa X2, clasificarea cea mai inalta. O astfel de eruptie solara nu s-a mai intamplat din 2006.
“Eruptia a fost localizata aproape exact in centrul discului solar, in fata Pamantului, si a fost insotita de emisii mari de plasma, care au fost observate simultan de mai multe instrumente spatiale, astfel incat efectele geomagnetice ale procesului sunt aproape inevitabile” – se mentioneaza intr-un comunicat al Laboratorului moscovit.

Potrivit datelor de pe satelitul STEREO, plasma ejectata se deplaseaza cu o viteza de 410 kilometri pe secunda. In cazul in care va continua sa avanseze cu viteza amintita, aceasta va ajunge pe orbita Pamantului nu mai tarziu de vineri seara.

Amplitudinea furtunii magnetice asteptate nu ar trebui sa depaseasca Kp=6. Indicele Kp, care caracterizeaza activitatea geomagnetica, a fost introdus in 1938 de catre geofizicianul german Julius Bartels.

Institutul Geologic Roman:
Efectele eruptiei solare sunt nesemnificative

Institutul Geologic al Romaniei a precizat joi, printr-un comunciat de presa, ca efectele subfurtunii magnetice asupra planetei si a organismelor vii sunt nesemnificative, referindu-se la eruptia solara anuntata de NASA pentru perioada 15-17 februarie, cea mai puternica din ultimii 4 ani.
Eruptia se pare ca a afectat deja comunicatiile prin radio in China si poate afecta si liniile de inalta tensiune dar si satelitii aflati pe orbita circumterestra.
„Referitor la furtuna solara intens mediatizata, specialistii Observatorului Geomagnetic National „Surlari” al Institutului Geologic al Romaniei precizeaza ca pentru perioada 15-17 februarie 2011, Observatorul a inregistrat doar o subfurtuna magnetica, pentru un interval scurt, intre orele 20-22 timp universal, in data de 15 februarie. Zilele de 16 s i 17 februarie au aratat o evolutie rapida a acestei subfurtuni, spre o perioada de calm magnetic. Efectele acestei subfurtuni asupra planetei si a organismelor vii sunt nesemnificative, se arata in comunicat.
Potrivit comunicatului, „vulnerabilitatea tehnologii este corelata dramatic cu evenimentele din spatiul extraterestru, in special cu activitatea solara.”
„Ce efect vor avea aceste evenimente asupra vietii pe planeta Pamant, este o intrebare provocatoare pentru intreaga comunitate stiintifica, tinand cont ca numeroase sisteme necesare activitatii umane pot fi afectate (transmisiile de la si catre sateliti a informatiilor vitale, cum ar fi prognoze ale vremii, informatii militare, semnale de comunicatii radio-tv, informatii de credit card sau pagere, informatii utile navigatiei maritime sau aeriene, comunicatii mobile etc).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.