CEAIUL VERDE
Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit doar de curand.
Pitoreasca provincie Zhejiang este pricipala zona producatoare de ceai verde din China. Cand vorbim de ceai verde, nu putem sa nu ne referim la ceaiul Longjing, cunoscut in tara si in strainatate, care, datorita legendelor si creatiilor literare legate de el, a devenit o autentica carte de vizita a provinciei Zhejiang.
Aproape tuturor locuitorilor din provincia Zhejiang le place sa bea ceai verde. Dupa o zi de munca, este o placere sa stai in fata unei cesti de ceai, sa privesti mugurii verzi de ceai dansand in aburi usor deasupra apei, cu o aroma placuta pe buze daca ceaiul din ceasca este Longjing, apreciat ca „fara pereche” in lume.
Ceaiul Longjing, cu o istorie de peste 1.200 de ani, se cultiva la inceput in satul cu acelasi nume, situat la sud-vest de Lacul de Vest din Hangzhou, in muntele Shifeng, acoperit de paduri. Clima blanda si precipitatiile abundente ofera conditii optime pentru cultivarea faimosului ceai Longjing.
Legenda spune ca in dinastia Song (960-1279), in satul Longjing traia o batrana singura. Unica sursa de venit pentru ea era cultivarea celor 18 de arbusti de ceai. Intr-un an, ceaiul a iesit de calitate slaba si nu s-a vandut. Batrana nu mai stia cum sa se descurce. Intr-o zi, a intrat un mos in curtea casei sale. S-a uitat cu atentie la piua de piatra dintr-un colt. A intrebat-o pe baba daca vinde piua pe 5 arginti. Era o suma mare. Baba a acceptat cererea. Mosul i-a spus ca va veni putin mai tarziu cu cativa insi sa ia piua acea, care era destul de grea. Bucuroasa ca a obtinut un pret bun pe piua, baba a curatat-o frumos de praf si de frunzele putrezite de pe ea. Unde sa puna frunzele putrezite? Le-a ingropat langa arbustii de ceai. La intoarcere, mosul a intrebat-o pe batrana unde a pus gunoiul din piua si baba i-a raspuns cinstit. Suparat, mosul i-a spus ca-l intereseaza mai mult gunoiul decat piua si a plecat fara sa cumpere nimic. Baba a ramas nedumerita. Dupa cateva zile, minune! Din arbustii de ceai rasarisera muguri verzi, de o prospetime rara. Ceaiul preparat din ei este exceptional de bun. Vestea s-a raspandit ca vantul. Satenii veneau pe rand sa cumpere seminte de la baba. Astfel, s-a format sortimentul de ceai Longjing de
culoare verde, aroma placuta, gust deosebit si forma frumoasa.
Dar pentru a se obtine un ceai de calitate exceptionala, este nevoie de o tehnologie de prelucrare corespunzatoare.
Acesta depinde de momentul culegerii ceaiului – dimineata sau dupa-amiaza, in timpul ploii sau pe vreme senina.
Umiditatea ceaiului difera si ea de la un sezon la altul. La prelucrare, controlul caldurii e foarte important.”
Se spune ca prelucrarea ceaiului Longjing dureaza peste 4 ore.
Un muncitor calificat poate prelucra intr-o zi numai un kilogram de ceai.
La ora actuala, in apropierea Lacului de Vest sunt 13 sate producatoare de ceai Longjing si fiecare sat are o fabrica de
Ceaiul Longjing servit cu apa din izvorul Hupao, de langa Lacul de Vest, este cu adevarat exceptional si oricare turist sosit la Hangzhou impartaseste parerea ca este o mare placere sa bea o ceasca de ceai Longjing langa izvorul Hupao.
Locuitorii din Zhejiang au o mare slabiciune pentru ceaiul Longjing. Pentru ei, ceaiul este mai important decat painea. Ceaiul este nelipsit la orice masa oferita prietenilor. Si comunitatea chineza din Asia de Sud-Est apreciaza foarte mult acest ceai.
Astazi, liderilor straini care viziteaza China li se ofera de multe ori plicuri cu ceaiul Longjing ca amintire.
Dincolo de legenda sau poveste, pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent.
In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. In urma studiilor s-a stabilit ca ceaiul verde contribuie la mentinerea sanatatii, avand urmatoarele proprietati:
Previne aparitia cancerului – cercetatorii au adus dovezi “cu greutate†in sustinerea acestei afirmatii.
Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac. Compusul responsabil pentru aceasta proprietate este epigallocatechin 3 gallate (EGCG) care are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat vitamina C si de 25 de ori mai mare decat vitamina E.
Se pare ca aceasta substanta nu numai ca inhiba dezvoltarea noilor celule canceroase, dar le poate ucide si pe cele mature.
Astfel s-a constatat ca:
–????????? Scade nivelul LDL colesterolului (cel “rauâ€) si creste nivelul de HDL colesterol (cel “bunâ€) – cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
–????????? Limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor. Va reamintesc ca accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic recunosc drept cauza formarea trombilor care obstrueaza una sau mai multe artere.
–????????? Reduce valorile tensionale mari – prin reducerea nivelului de angiotensina II, o substanta care produce vasoconstrictie.
–????????? Reduce glicemia – si in acest fel riscul de diabet zaharat. Polifenolii si polizaharidele din ceai verde au acest rol.
–????????? Protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice)
–????????? Mentine sanatoasa cavitatea bucala – inhiba formarea tartrului si distruge bacteriile orale
–????????? Stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire
–????????? Are proprietati antibacteriene si antivirale – studii recente au aratat ca ceaiul verde poate preveni instalarea gripei si a diareelor infectioase
–????????? Blocheaza reactiile alergice
–????????? Ajuta la refacerea echilibrului hidroelectrolitic dupa deshidratari
–????????? Stimuleaza metabolismul – ceea ce inseamna ca veti arde mai multe calorii
Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde.
Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat..
I.V.