CEAPA – elixirul tineretii
Ceapa este unul dintre acele alimente „miracol” ale caror efecte benefice pot face adevarate minuni.
Aceasta leguma are nenumarate proprietati, actionand acolo unde niciun alt medicament nu pare sa mai aiba efect. Se cunoaste din batrani ceaiul de ceapa, care are un efect miraculos asupra tusei. Se iau 2 cepe medii albe care se fierb timp de un sfert de ora in 300-350 de mililitri de apa.Ceaiul se bea cat mai fierbinte indulcit cu miere.
Ceapa contine apa peste 84%, glucide peste 8%, proteine aproximativ 2% si restul vitamina C.
Persoanele care se tem de bolile cardiace cunosc faptul ca ceapa, fluidizand sangele, scade riscul aparitiei trombozei si a infarctului miocardic. Aceasta proprietate a fost confirmata de cardiologi englezi. Plecand de la aceasta descoperire, unele laboratoare au preparat comprimate pe baza de extract de ceapa asociat cu magneziu.
Continutul bogat in fructosan face din ceapa un diuretic puternic. Experientele au demonstrat ca ea poate provoca eliminarea a trei litri de urina pe zi.
Ceapa poate actiona si in cazurile de tensiune oculara.
Glucochinina pe care o contine ceapa este raspunzatoare de actiunea sa antidiabetica. Aceasta substanta stimuleaza pancreasul, obligandu-l sa-si reia functia naturala: secretia insulinei. Unii autori afirma ca actiunea hipoglicemianta a cepei se datoreaza, pe de alta parte, capacitatii sale de stimulare a diurezei.
Pe langa toate aceste tratamente care pot fi aplicate, s-a dovedit ca ceapa este, intr-adevar, elixirul tineretii fara batranete si a vietii vesnice. Potrivit unui interviu publicat in Jurnalul National, locuitorii unui satuc din sudul Marii Britanii sunt longevivi, iar secretul lor consta in consumarea unei cepe pe zi.
Istoria cepei dateaza din timpuri antice, fiind folosita atat in alimentatie, cat si in tratarea unor afectiuni.
Potrivit cercetatorilor, in Egiptul Antic, cu 2000 de ani inainte de Hristos, ceapa era considerata un simbol al vietii eterne, datorita formei sale rotunde si a inelelor concentrice, dar si un tribut adus zeilor pentru ca sufletele celor morti sa ajunga in Rai. Istoricii spun ca, in antichitate, egiptenii isi ingropau faraonii punandu-le pe ochi rondele de ceapa, atletii greci consumau aceasta leguma crezand ca le va subtia sangele, iar gladiatorii romani erau frecati cu bulbii aurii in timpul antrenamentelor pentru a-si incalzi muschii.