Ceausescu, ctitor si condamnat la Brasov
Pachetul turistic Ceausescu pe care vrea sa-l lanseze Ministerul Turismului este bine ancorat la Brasov. Aici incepea cariera politica a dictatorului, condamnat in 1936, pentru propaganda comunista. Tot la Brasov s-a intors dupa 50 de ani sa revada sala in care a fost condamnat, iar oficialitatile comuniste brasovene au platit cu functia dupa ce i-au indicat alta sala. Ceausescu a fost si ctitorul Muzeului Prima Scoala Romaneasca, pentru finalizarea caruia a dat, in 1967, 11 milioane de lei.
Ministrul Turismului a anuntat recent ca vrea sa lanseze un program care sa includa mai multe locatii din tara relevante pentru cariera dictatorului Nicolae Ceausescu. Pachetul turistic Ceausescu ar avea o acoperire justificata la Brasov, unde fostul presedinte a fost judecat in in 1936, pe cand avea 18 ani, spune istoricul Nicolae Pepene.
Istoria neamului a fost un capitol care l-a preocupat pe fostul dictator. In 1967, Ceausescu vizita Muzeul in constructie al Primei Scoli Romanesti, pentru finalizarea lucrarilor caruia dadea atunci 11 milioane de lei, o suma fabuloasa pentru acele timpuri. Semnatura sa deschide lista iscaliturilor in cartea de onoare a muzeului, in care au semnat de-a lungul vremii alti sefi de stat si personalitati marcante, asa cum dezvaluie pr. prof. Vasile Oltean, director al Muzeului "Prima Scoala Romaneasca”.
Istoricii spun ca, in semn de omagiu, semnatura lui Ceausescu a fost postata ulterior in capul listei, dupa ce custodele de atunci al muzeului a decupat-o si a asezat-o in partea de sus a paginii. De Brasov se leaga o alta experienta neplacuta in cariera fostului dictator: la 50 de ani de la procesul in care a fost condamnat, Ceausescu a vrut sa viziteze sala in care a fost judecat. Autoritatile comuniste brasovene care gestionau cultura la vremea aceea l-au dus intr-o alta cladire, ceea ce a declansat furia lui Ceausescu
Cladirea in care se afla Tribunalul Militar de atunci se gasea insa pe strada Lunga, langa actualul Centru Militar Zonal. Aici, la etajul 1 al cladirii dictatorul comunist a recunoscut sala de tribunal, dupa care i-a demis pe cei doi nomenclaturisti care au vrut sa-l induca in eroare. In timpul celor 10 ani in care a purtat denumirea de Stalin, Brasovul a fost cel mai important oras industrial si muncitoresc dupa Bucuresti.
Vifor Rotar