CEI 40 DE MUCENICI – retete
Pe data de 9 Martie, crestinii ortodocsi sarbatoresc cei 40 de Mucenici. Cu aceasta ocazie se prepara colaceii numiti macinici sau mucenici. Exista 2 variante: unii asemanatori cornurilor, impletiti in forma opt si unsi cu miere si macinicii sub forma nor paste, fierti cu nuca si coaja de lamaie. Va prezentam retetele pentru cele doua variante de mucenici
Reteta nr.1
-1 kg faina,
-50-600 ml apa minerala,
-40 gr drojdie.
-300 gr. margarina,
Se face maiaua (putina apa+ putina faina +drojdia- sa fie cam ca o ciulama de groasa)si se lasa sa se umfle. Se adauga in maia resutul de apa, faina si margarina si se framinta o coca nu foarte tare.Se impletesc colacei in forma de 8, se pun in tava, lasand spatii intr ei si se lasa la crescut. Se baga in cuptor si cand sunt gata, dar fierbinti, se ung cu multa miere , nuca si putina scortisoara.
Reteta nr.2
Se framanta un aluat dintr-un 1 kg faina, 2 lingurite drojdie, sare si apa cat primeste, eventual se framanta cu cateva lingurite de miere si nuca pisata, si se lasa la crescut 20 de minute.
Se rasucesc snururi de 1 cm in forma de 8-uri. Se pun la copt intr-o tava unsa cu ulei.
Se fierbe 1 ceasca de apa cu 6 lingurite miere pana se ingroasa, se adauga la sfarsit zahar vanilat, se toarna peste mucenici, se presara cu nuca, se lasa la inmuiat.
Reteta 3
Mucenicii se pot face in casa din faina, apa si putina sare (o coca de taitei), apoi se modeleaza cu mana, cerculete sau opturi micute, cam de 1 cm, care se pun la uscat.
Pentru prepararea a 500 gr. de mucenici se procedeaza astfel:
Intr-o oala de 6 litri se pune apa rece(cam trei sferturi din vas) si putina sare, la fiert.
Cand fierbe in clocot se reduce focul la „potrivit”, apoi se pun mucenicii, care trebuie sa fiarba pana se inmoaie bine . Trebuie mestecat din cand in cand , pentru a nu risca sa se prinda de fundul vasului.
Dupa ce s-au fiert se adauga zaharul si coaja de lamiie dupa gust, apoi se opreste focul. Nuca pisata si scortisoara se pot fierbe odata cu mucenicii sau se pot pune in farfurie.
Daca zeama in care au fiert vi se pare prea subtire puteti adauga o lingura de faina desfacuta cu putina apa, (ca un rintas), se mai lasa putin sa fiarba apoi se pun zaharul si coaja de lamaie.