Cei mai puternici laseri din lume se construiesc in Romania

Cei mai puternici laseri din lume se construiesc in Romania

0 460

Timp de 5 zile, Brasovul gazduieste cea de-a zecea editie a conferintei internationale de fizica fenomenelor produse cu lumina excitate cu foton. Pana vineri, peste 2000 de participanti de pe toate continentele fac prezentari in Aula Universitatii. Subiectele variaza de la interactiunile dintre laser si materiale fundamentale pana la teoria si modelarea aplicatiilor cu nanoparticule si nanofotonic

Timp de 5 zile, Brasovul gazduieste cea de-a zecea editie a conferintei internationale de fizica fenomenelor produse cu lumina excitate cu foton. Pana vineri, peste 2.000 de participanti de pe toate continentele fac prezentari in Aula Universitatii.
Subiectele variaza de la interactiunile dintre laser si materiale fundamentale pana la teoria si modelarea aplicatiilor cu nanoparticule si nanofotonica.
Conferinta isi propune un schimb informal de idei intr-un mediu relaxant iar lucrarile vor fi publicate intr-o editie speciala a unui jurnal international. Conferinta se desfasoara o data la 2 ani si este pentru prima oara cand ajunge in Romania, una dintre cele mai mari puteri laser din lume.
Ion Mihailescu, de la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, spune ca in Romania s-au facut in ultima vreme mari investitii in acest domeniu particular, investitii care apartin Romaniei in primul rand dar sunt si mari investitii europene. UNIV BV AFIS CONF LASER
Este vorba despre un program intreg de streamlight infrastructure deci laserii cei mai puternici din lume se construiesc in Romania si vor fi folositi in experiente care vor fi, fiecare dintre ele,un unicat si o premiera.
Si Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului National de Fizica Nucleara „Horia Hulubei” de la Magurele, s-a aratat incantat de tematica acestei conferinte extrem de actuala din punct de vedere al tehnologiilor.
Daca partea stiintifica a tehnologiilor cu laser se dezvolta extrem de rapid in lume, si partea tehnologica cunoaste in ultima vreme acelasi ritm alert de dezvoltare.
Conferinta este axata mai degraba pe fizica viitorului, decat pe prezent, motiv pentru care este un prilej de a-i incuraja pe studenti sa participe si chiar sa indrazneasca sa-si prezinte proiecte.
Astfel de evenimente cu participare internationala le arata si directiile importante in momentul acesta in diverse domenii ale cercetarii stiintifice sau ale industriilor de varf.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.