Cei ramasi in cursa si taberele lor

Cei ramasi in cursa si taberele lor

0 126

Mai sunt doar trei zile pana la Congresul PSD de sambata, 20 februarie. Timp suficient pentru modificarea listei de candidati la sefia partidului, termenul limita fiind joi la ora 16.00. Dupa alegerile prezidentiale din decembrie si pana acum, in PSD au tot avut loc tot felul de lupte pentru putere, mai pe fata, mai pe ascunse. De cand s-a tot vehiculat ideea congresului, au inceput sa apara si candidaturile.
Adrian Nastase si Mircea Geoana erau pana mai ieri principalii candidati la functia de presedinte al PSD.
Luni, Nastase si-a si retras candidatura si a spus ca nu vrea sa legitimeze prin participarea sa o „regie politica proasta”, avertizand ca partidul merge intr-o directie gresita. Retragerea surprinzatoare a lui Adrian Nastase din cursa pentru sefia PSD ii deschide calea spre varful partidului lui Victor Ponta.
Mircea Geoana a fost primul care si-a anuntat intentia de a candida la sefia PSD. In ciuda faptului ca multe voci ii cereau demisia, Geoana si-a asumat esecul la prezidentiale si a anuntat ca vrea un nou mandat. A vizitat in ultimele zile filialele care ii sunt favorabile, iar voci din partid spun ca a tot facut promisiuni de functii in partid.
Luni, inainte de sedinta Comitetului Executiv, in biroul sau de la Senat a avut loc o reuniune informala a sefilor de organizatii care il sustin. Printre numele sonore care au deschis usa biroului lui Geoana s-au numarat Dan Nica, liderul PSD Galati, Ion Toma, liderul PSD Olt, Gheorghe Nichita, liderul PSD Iasi, Ilie Sarbu, liderul PSD Timis, si alþi lideri din Brasov, Neamt, Arges si Bistrita. Dar poate cel mai important sustinator a fost Marian Vanghelie, seful organizatiei de Bucuresti. Vanghelie a propus locatia care a si fost definitiv aleasa pentru congres. Este vorba de Romexpo, considerat de multi o reduta a primarului de la sectorul 5, in avantajul lui Geoana.
Social-democratul Cristian Diaconescu si-a reconfirmat luni candidatura la sefia PSD. Mai mult, Diaconescu a spus ca ar face echipa cu Victor Ponta, care a anuntat si el luni seara ca va candida. De altfel, unele voci din PSD au spus ca dupa lansarea candidaturii lui Diaconescu, Ponta ar fi mers prin tara sa ii facã campanie acestuia. Diplomat si fost ministru al Justitiei, Diaconescu s-a lasat curtat ceva timp pana sa isi anunte intentia de a intra in cursa pentru sefia partidului. La Consiliul National, Diaconescu l-a intepat pe Geoana, ai carui sustinatori ar fi scris intr-o brosura impartitã delegatilor ca acesta asteapta sa fie chemat de Basescu pentru a fi din nou numit ministru de Externe. Asadar, un tandem Diaconescu-Ponta este de asteptat la conducerea partidului.
Sau, o optiune de ultima ora: „Voi candida! Am obosit sa spun cat ma irita discutiile in numele meu si cei care imi anticipeaza deciziile… Exista posibilitatea de a candida pe alta functie. Da, ca varianta de lucru, da, exista posibilitatea”, a declarat Diaconescu. Adica Cristian Diaconescu isi retrage candidatura pentru functia de presedinte al partidului si va candida la functia de prim-vicepresedinte al partidului, conform unui anunt (marti) al vicepresedintelui PSD Rodica Nassar, citata de Agerpres.

Retragerea lui Nastase i-a deschis calea spre varful partidului lui Victor Ponta, au spus mulþi analisti imediat dupa retragerea acestuia. La finalul Comitetului Executiv de luni, Ponta a anunat ca va candida.
„Sunt tanar. Cine imi va spune ca sunt comunist?”,a afirmat Ponta, care a fost propulsat la sefia organizatiei de tineret a partidului tot de Adrian Nastase. Acum, tot datorita lui Nastase,
„Micul Titulescu” ar putea ajunge presedintele PSD. Ponta a spus ca a refuzat pozitia de prim-vicepresedinte propusa de Geoana, de care s-a distantat dupa alegerile prezidentiale, desi in campania electorala i-a fost purtator de cuvant. Ponta s-a contrat chiar si cu socrul sau, Ilie Sarbu, pe tema sustinerii lui Geoana, afirmand ca si-a castigat dreptul de a spune ce crede dupa ce s-a implicat atat de mult in campanie alaturi de acesta.
Principalul contestatar al actualului presedinte al partidului a fost Miron Mitrea. Sprijinit de Filiala Vrancea si fost lider de sindicat, Mitrea a expus pe blogul personal proiectul sau politic.
Despre Mitrea, colegii de partid au spus ca ar fi omul lui Traian Basescu in PSD. Fostul secretar general al PSD a respins mereu acuzatia si a criticat tabara Geoana de cate ori a avut ocazia. A fost primul care a vorbit despre o posibila fraudare a alegerilor interne. La Consiliul National de acum o saptamana parea foarte convins ca va candida, expunandu-si bannere si impartind pliante cu sloganul „PSD revine la putere”. Tot atunci, Mitrea a amintit de oamenii care au muncit pentru partid, dar au fost indepartati, cum este cazul lui Sorin Oprescu.
Saptamana trecuta, cand lupta pentru scaunul de presedinte al partidului s-a intetit, Mitrea a anuntat ca i-ar putea ceda voturile lui Adrian Nastase in turul al doilea al alegrilor. Numai ca Adrian Nastase a anunþat ca iese din cursa pentru presedintia PSD. Iar la deciziile de luni de la Comitetul Executiv National al PSD, a.
Surprina zilei de luni a fost anuntarea depunerii candidaturii lui Radu Mazare. Anuntul a fost facut de mana dreapta a acestuia, prim-vicepresedintele organizatiei Constanta, Nicusor Constantinescu. Mazare a mai amintit ca si-ar putea depune candidatura, dar a spus ca se va gandi in timpul vacantei pe care o petrece in Brazilia.
„Cand o sa ma vedeti cu bereta rosie si uniforma militara, atunci o sa stiti ca voi candida”, spunea Mazare la Consiliul National al partidului. La aceeasi intalnire, Geoana a criticat oraganizatia de la Constanta pentru ca a obtinut un scor mic la alegeri. Nici la europarlamentare, PSD Constanta nu a beneficiat de o victorie clara, asa cum a avut Mazare personal cand a candidat la Primarie. Totusi, Mazare merge pe rationamentul ca daca a avut majoritate la Constanta, de ce nu s-ar putea intampla acelasi lucru si in cursa pentru sefia partidului.

Andrei Alexandru si Ioan Domonco sunt priviti ca outsideri in aceasta cursa, dar fiecare se declara pregatit sa isi apere sansele. Amandoi invoca numele lui Ion Iliescu atunci cand isi anunta candidatura sau si-o motiveaza. Oricum, acesti aproape necunoscuti nu pot avea sanse pe langa marii balauri din partid.

Se pare ca, de data aceasta, lupta va fi asa cum nu a fost in niciun partid postrevolutionar, cand a fost vorba de alegeri interne. Si cred ca nu este un lucru rau, daca treburile nu vor fi prea aranjate dinainte, caci contrele vor alege pe cei capabili de cei mai slabi de inger.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.