Cel mai înalt brad din România la Șinca Veche – Brasov

Cel mai înalt brad din România la Șinca Veche – Brasov

0 827

 

 

 

Un grup de cercetători români a descoperit un brad înalt cât un bloc de 23 de etaje în pădurea Șinca Veche, de lângă BraÈ™ov.
Cercetătorul în silvicultură Cătălin Roibu È™i echipa sa au trăit unul dintre cele mai frumoase momente din carieră. Zilele trecute, în timpul studiilor pe care specialiÈ™tii le fac la rezervaÈ›ia naturală de la Șinca Veche au descoperit cel mai înalt brad din România măsurat până acum.  
„Am descoperit un brad de 62,5 metri înălÈ›ime. În momentul de față vorbim de un record. Până acum era un brad de 61,5, la Penteleu, în zona Buzăului. Însă ce e spectaculos la Șinca e că majoritatea brazilor din acea zonă au peste 55 de metri.Cel mai mare brad măsurat în România are o înălÈ›ime de 62,5 metri
Și fagul are înălÈ›ime foarte mari, de peste 56 de metri. Acest exemplar de brad este cel mai mare, probabil molidul ar putea să-l depășească în înălÈ›ime”, a declarat, în exclusivitate pentru Yahoo! News, doctor inginer Cătălin Roibu, È™ef de lucrări la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
Echipa de specialiÈ™ti în silvicultură de la Facultatea din Suceava cercetează la Åžinca Veche dinamica pădurii naturale virgine, un amestec de brad cu fag. Proiectul este finanÅ£at de World Wide Fund (WWF).  
De altfel, cei de la WWF au făcut toate demersurile pentru ca pădurea de la Åžinca Veche să rămână „un colÅ£ de rai, cvasivirgin, care a cunoscut prea puÈ›in influenÈ›a omului” . World Wide Fund for Nature a plătit primăriei din Åžinca Veche 100.000 de lei, contravaloarea eventualei exploatări a pădurii, un pas preliminar pentru a o transforma în rezervaÈ›ie naturală.
„Pădurile seculare ale României rămân un tezaur necunoscut pentru mulÈ›i dintre noi. În prezent, È›ara noastră are cea mai mare suprafață de păduri virgine din eco-regiunea CarpaÈ›ilor, în Europa. Din nefericire, ignoranÈ›a precum È™i urmărirea unor interese meschine È™i imediate afectează fodul forestier È™i contribuire la distrugerea, prin tăiere, a sute de hectare de pădure în fiecare an. (…)
Pe întreaga suprafață a pădurii Șinca Veche, 350 ha, nimic nu tulbură liniÈ™tea locurilor, viaÈ›a sălbăticiunilor sau firescul mers al timpului. Nici măcar lemnul uscat nu este extras din pădure, fiind lăsat să putrezească È™i să hrănească arborii tineri, contribuind astfel la regenerare. Avem aici o frumoasă È™i firească ilustrare a faptului că în natură nimic nu se pierde, doar se transformă”, se arată pe sincaveche.ro.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.