Cel mai mare proiect de regenerare urbana din SE Europei
Cel mai mare proiect de regenerare urbana din SE Europei
Compania Flavus Investitii, cea care detine in proprietate platforma Tractorul, a incheiat un joint-venture cu firma austriaca Krammer&Wagner pentru realizarea primei faze a proiectului cartierului Coresi, acesta urmand sa cuprinda un parc de retail si un mall cu 100.000 de metri patrati inchiriabili. Potrivit lui Silviu Savin, administrator al Flavus Investitii, a declarat ca austriecii vor asigura si partea de dezvoltare si de proiectare. Lucrarile de constructie la proiectul amintit vor incepe la finele acestui an, prima faza a cartierului fiind evaluata la 150 de milioane de euro.
Investitiile in cartierul Coresi sunt evaluate la 1,5 miliarde de euro. „Vom imparti suprafata in cinci module, constructia fiecarui modul urmand sa dureze in jur de trei ani”, a declarat Silviu Savin, unul din cei doi administratori ai companiei Flavus Investitii SRL, proprietara terenului pe care se intindea, pana in urma cu doi ani, uzina de tractoare.
Coresi se doreste a fi cel mai mare proiect de regenerare urbana din sud – estul Europei si presupune constructia multor cladiri de locuit, de birouri si a mai multor centre comerciale. Savin a precizat ca proiectul preconizeaza dezvoltarea a peste 6.000 de apartamente. Primul modul, care va cuprinde un mall, cladiri de apartamente si de birouri, va necesita investitii de aproximativ 150 de milioane de euro. Lucrarile vor fi demarate in a doua parte a anului viitor.
Cladirile de apartamente si de birouri din primul modul vor fi finalizate in 2011, in timp ce mall-ul ar putea sa fie operational inca din 2010. Coresi va include si un hotel cu o sala de conferinte de 700 – 800 de locuri. Proiectul va fi finalizat, in intregime, peste 15 ani.
Administratorii companiei Flavus Investitii, Victor Vadaneaux si Silviu Savin, cei care au cumparat in vara anului trecut activele Tractorul Brasov, estimeaza ca in decurs de zece ani vor atrage investitii de peste 800 mil. euro pe platforma de 121 de hectare a fostei fabrici. Fondurile vor fi destinate in special dezvoltarii acestui proiect imobiliar mixt, format din locuinte si spatii comerciale, de birouri si industriale. Activele Tractorul au fost preluate pentru 77 mil. euro in urma unei licitatii publice, vanzarea fiind contestata in justitie, dar si analizata de Comisia Europeana. O a doua investitie a fondului de investitii Centerra Capital, care controleaza Flavus Investitii, este derulata la Timisoara, unde va fi construit un mall pe un teren de 24 de hectare din sudul orasului. Investitiile Centerra Capital sunt finantate de fondul britanic Cheyne Capital, care are in administrare active de 20 mld. euro.
Reprezentantii Flavus Investitii SRL Bucuresti, Silviu Savin si Victor Vadaneaux, care in luna august a anului trecut au cumparat activele societatii Tractorul, au facut public planul de dezvoltare pentru noul cartier ce se va construi pe cele 120 de hectare ale fostei platforme industriale Tractorul UTB. Incepand de anul viitor, halele fostei uzine vor deveni doar o amintire, intreaga zona, care a fost botezata „Coresi”, urmand sa se schimbe radical, iar din vechea societate sa ramana in picioare doar cateva cladiri cu valoare arhitecturala. Cartierul ce se va cladi in locul societatii este cel mai mare proiect de regenerare urbana din Sud-Estul Europei si se va dezvolta in cinci etape. Intr-o prima faza se va amenaja un centru expozitional, in partea dinspre strada Turnului, care va fi gata cel tarziu la jumatatea anului viitor. Centrul va fi format din vechi cladiri ale uzinei, ce vor fi modernizate. Un prim pas a fost facut inca de lunile trecute, cand o firma cunoscuta din domeniul IT si-a inceput activitatea intr-unul dintre aceste spatii, iar de la 1 decembrie o clinica medicala si-a deschis portile. Acest modul va continua cu dezvoltarea zonei comerciale, ce reprezinta aproape 25% din suprafata totala. Investitorii promit ca in primavara anului 2011 brasovenii vor beneficia de un shopping center de 100.000 de metri patrati, cu 200 de magazine. „Vrem ca planul sa aiba sorti de izbanda si sa nu ramana doar pe hartie. Proiectul vizeaza regenerarea unei zone echivalente cu 10% din suprafata Brasovului, care are o bogata incarcatura emotionala pentru multi dintre locuitori. Noi am facut o analiza a spatiilor, iar cele degradate vor fi demolate. De asemenea, am dori sa cream parteneriate cu autoritatile pentru a putea atrage fonduri structurale”, a mai spus Savin. Acesta a mai precizat ca numarul total al locuintelor va fi de peste 6.000, fiecare urmand a avea loc de parcare. De asemenea, vor fi amenajate parcuri si zonele verzi vor fi extinse, facand astfel posibila constructia pe module a cartierului fara ca locuitorii care se muta in noile locuinte sa fie deranjati de lucrarile ce se vor executa la celelalte module. In schimb, zona rezervata productiei industriale se va reduce la 25 de hectare din totalul suprafetei actuale. In ceea ce priveste fabricarea de tractoare, investitorii au precizat ca este posibil ca ea sa continue, in prezent, avand discutii cu trei producatori asiatici din domeniu.
Investitorii sunt optimisti si nu se tem de criza financiara, considerand ca aceasta le poate aduce chiar si unele avantaje prin scaderea preturilor spre exemplu, la materiale de constructii. „Intr-o perioada in care toata lumea regandeste planurile in perspectiva crizei economice, noi lansam un proiect de anvergura. E firesc: avem sprijinul unui fond de investitii solid, care gandeste in perspective mai lungi decat ciclurile economice. Angajamentul nostru este sa facem din orasul Brasov un model de dezvoltare urbana la nivel national si international”, a declarat Silviu Savin.
La prezentarea planului a participat si Serban Tiganas, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor, care a tinut sa accentueze faptul ca zona nu se va putea dezvolta fara implicarea autoritatilor locale, respectiv prin crearea de legaturi cu restul orasului.
Vlad T.