Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen

Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen

0 299
 
La inceput de an, bancile nu au operat modificari importante asupra dobanzilor platite la depozite, atat pentru economiile in lei dar si pentru cele in valuta.
Daca la inceputul anului trecut, bancherii au recurs la taieri importante ale dobanzilor platite la depozitele in moneda nationala, ca urmare a reducerii de catre Banca Nationala a dobanzii de politica monetara si a scaderii dobanzilor din piata monetara, in 2013, dobanzile sau mentinut la aceleasi valori ca la finalul anului trecut.
Cu o inflatie anuala de aproape 5 procente si o dobanda medie la depozitele pe 3 luni de 5.5 procente, castigul adus de majoritatea depozitelor este unul negativ, dupa ce aplicam si impozitul de 16 procente la dobanda. Pentru cei care au economii in euro, bancile ofera dobanzi bancare medii de 3 procente pentru scadente de 3 luni si de 3.24% la 12 luni, in scadere fata de acum un an.
 
Dobanzi de peste 7% la lei si peste 5 procente pentru economiile in euro
In continuare avem dobanzi la lei care urca peste 7 procente, disponibile in ofertele bancilor care nu au o cota de piata importanta sau o retea puternica, sau la cele cu capital grecesc. Bancile mari si cu o retea puternica in spate ofera dobanzi mult mai mici, situate in jurul valorii de 5 procente la lei si de maxim 3 procente la euro.
Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului trecut la un maxim de 7.25% pentru scadente la 6 luni, in timp ce pentru economiile in euro, rata dobanzii urca la peste 5 procente. O tendinta tot mai frecvent intalnita in piata, este aceea de a oferi dobanzi mai ridicate clientilor care isi incaseaza salariul sau pensia printr-un cont curent deschis la banca respectiva sau pentru deschiderea depozitelor prin internet banking.
Pe site-ul moneycenter.ro aveti posibilitatea de a compara ofertele de dobanzi la depozite bancare, in functie de perioada de constituire, suma disponibila si valuta, de la toate bancile din Romania.
 
Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen pe 3 luni in lei.
Banca
Rata
dobanzii
Tip
dobanda
Suma minima RON
Comision retragere numerar
Comentarii
Alpha Bank
6.50%
Fixa
50
NU
studenti / pensionari
Piraeus Bank
6.50%
Fixa
4000
NU
studenti / pensionari
Bank of Cyprus
6.50%
Fixa
1000
NU
ATE Bank
6.25%
Fixa
100
NU
Libra Bank
6.25%
Fixa
100
NU
pentru pensionari
Banca Feroviara
6,25%
Fixa
100
NU
prin internet banking
Credit Europe Bank
6.25%
Fixa
300
NU
pensionari / virare venit
Banca Romaneasca
6.10%
Fixa
500
NU
OTP Bank
6.10%
Fixa
12000
NU
 
Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen in Euro, le regasim in continuare in oferta bancilor cu capital grecesc.
 
Astfel, puteti alege o dobanda de 5.10% la Alpha Bank prin intermediul depozitului Progressive pe 24 luni, unde suma minima este de 500 euro sau 5% pe 16 saptamani, daca nu doriti sa plasati economiile pe o perioada lunga.
 
O dobanda de 4.75% pe 12 luni ofera Piraeus Bank prin depozitul STAR pentru studenti si pensionari, pentru care aveti nevoie de minim 500 euro, sau o dobanda de 4.60% la 12 luni pentru toti clientii.
 
ATE Bank, o banca de talie mica cu capital elen, plateste o dobanda maxima de 4.6%, la constituirea depozitului, pe termen de 12 luni, pentru o suma minima de 300 euro. O alta banca cu capital grecesc,
 
Banca Romaneasca, a redus la finalul anului trecut dobanzile, insa continua sa ofere randamente de peste 4 procente. Dobanda maxima ajunge in cazul acestei banci la 4.52% pentru o maturitate de 120 de zile.
 
Volksbank, prin intermediul depozitului la termen Sigur, plateste o dobanda de 4.50% la euro, pe termen de 12 luni, suma minima solicitata de banca in acest caz este de doar 10 euro, iar la scadenta retragerile de numerar nu sunt comisionate de catre banca.
 
Cele mai importante banci din Romania platesc dobanzi de sub 4 procente la economiile in euro
Raiffeisen Bank are in oferta cea mai mare dobanda la depozite in euro pentru acei clienti care isi incaseaza salariul sau pensia prin banca, respectiv 3.45% fixa pe 12 luni si o suma minima de 30.000 euro. Acelasi depozit are o dobanda de 3.1% daca nu este virat salariul sau pensia prin banca.
 
La BCR, cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, dobanda la euro a coborat sub 3 procente, pana la un maxim de 2.75%, si este platita clientilor care accepta sa plaseze economiile pe 2 ani, iar deschiderea depozitului este efectuata prin internet sau telefon.
 
BRD, ofera celor care doresc sa economiseasca pe o perioada mai lunga, de 3 ani, o dobanda medie de 3.56%, prin intermediul depozitului Progresso. Dobanda este platita de banca la fiecare interval de 6 luni. Pentru maturitati de 1 an, banca ofera o dobanda de 3.25% sau 3.5% daca virati pensia prin intermediul bancii.
 
Ce sunt depozitele bancare la termen?
Depozitele la termen ofera posibilitatea de a plasa banii pe anumite perioade prestabilite, de regula cele mai frecvent intalnite depozite sunt constituite pentru perioade reprezentand 1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni, dar, in ofertele institutiilor bancare este posibil sa regasiti si alte perioade contractuale.
Ce trebuie sa stiti inainte de a deschide un depozit bancar la termen:
– care este rata dobanzii pentru depozitul la termen; – care este tipul de dobanda fixa sau variabila; – care este suma minima solicitata de banca pentru a deschide un depozit la termen; – daca la termen depozitul se reinoieste automat sau nu; – conditiile pentru retragerea depozitului inainte de scadenta, dobanda oferita pana la acel moment sau existenta unei penalizari; – comisioanele necesare pentru deschiderea de depozite la termen; – daca este necesara existenta unui cont curent; – daca se pot face depuneri sau retrageri ulterioare, pana la scadenta; – valoarea comisionului de retragere numerar;
 
Principalele costuri pentru depozitele bancare la termen sunt: comisionul de retragere numerar, comisionul pentru deschidere si administrare lunara cont curent (daca este cazul).
 
Incepand cu 01 Ianuarie 2011 nivelul maxim al garantarii per deponent garantat si per institutie de credit este de 100.000 euro in echivalent lei.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.