Cele mai mari manevre militare din istoria României – Saber Guardian 2017
Saber Guardian, cel mai mare exerciţiu din istoria Romaniei, începe mâine odată cu afluirea blindatelor aliaţilor pe teritoriul ţării noastre. Practic în România vor intra trupe care pot fi dimensionate la peste doua divizii si jumatate.
Aplicaţia din acest an se va desfaşura în perioada 11 – 20 iulie, va reuni aproximativ 25 de mii de militari din 23 de ţări şi este condusă de Comandamentul European al Forţelor Terestre din Statele Unite.
În cadrul exerciţiului se vor simula deplasări rapide de tehnică de lupta, tancuri şi blindate susţinute de forţe aeriene, vor fi efectuate antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților. Sâmbătă, în cadrul exerciţiului, se va organiza în Poligonul Cincu ziua distinşilor vizitatori.
Exerciţiul Saber Guardian se va desfăşura pe teritoriile României, Bulgariei şi Ungariei şi are ca principal obiectiv demonstrarea capacităţii de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor aliate în orice moment, oriunde în Europa.
Pe teritoriul României vor ajunge unităţi aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și din Regimentul 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania.
Cifrele pe care obţinutre de la MApN sunt impresionante: 3.000 de mijloace tehnice dintre care 2.000 americane, inclusiv tancuri Abrams, transportoare blindate Stryker şi Bradley. 40 de garnituri de tren formate din aproximativ 20 de vagoane fiecare au adus această tehnică de luptă în România. Exerciţiul a fost notificat la OSCE pentru că excede normele tratatului de la Viena care prevăd efective maxime de nouă mii de militari. 21 de exerciţii militare naţionale vor fi conectate cu Saber Guardian.
Potrivit www.eur.army.mil, Exercitiul Saber Guardian 2017 îşi propune să demonstreze posibilitatea de reacţie a Statelor Unite într-un mod integrat cu toate categoriile de forţe precum şi capacitatea de cooperare la nivel înalt cu statele aliate împotriva unei agresiuni regionale.
Pe teritoriul României, Saber Guardian 2017 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră, iar activitățile deschise presei sunt următoarele:
– 13 iulie – Exercițiu de conducere a focului – Getica Saber 17, Centrul Național de Instruire Întrunită (CNII) “Getica” Cincu;
– 14 iulie – Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;
– 15 iulie – Exercițiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Bordușani;
– 16 iulie – Exercițiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții – Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;
– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
– 19 iulie – Exercițiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
– 21 iulie – Operațiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;
– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.Saber Guardian 17 va începe cu activităţi de relaţionare ale militarilor români și americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii și din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Brașov. Militarii vor organiza expoziții de tehnică sau ceremonii militare în localitățile Arad și Sinaia (11 iulie), Ploiești (12 iulie), Sibiu (13 iulie) și Râmnicu Vâlcea și Slobozia (14 iulie).
MApN le reaminteşte cetățenilor care au domiciliul în localitățile adiacente centrelor de instruire obligaţia de a respecta măsurile de siguranţă stabilite pe timpul tragerilor cu muniţie reală, precum şi marcajele, însemnele privind restricţiile și indicațiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. şi a zonelor de siguranţă. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deşeurilor metalice rezultate în urma activităţilor de tragere cu muniţie reală sunt strict interzise şi prezintă riscuri majore.
Un exerciţiu NATO cu deplasări rapide de trupe începe în România
25 de mii de militari din 23 de ţări din NATO şi partenere participă, începând de marţi, 11 iulie, la cel mai mare exerciţiu militar din regiunea ţării noastre.
Denumit Saber Guardian, exerciţiul se va desfăşura pe teritoriile României, Bulgariei şi – în premieră pentru regiunea Mării Negre – Ungariei.
În România, aplicaţia se desfăşoară în peste 20 de poligoane şi raioane de dislocare. Printre acestea, poligoanele Cincu (din judeţul Braşov), Capul Midia (de la malul mării), Feteşti-Borduşani (din judeţul Ialomiţa) şi Câmpia Turzii.
Militarii vor simula deplasări rapide de tehnică de luptă susţinută de forţe aeriene. Vor fi efectuate antrenamente de Stat Major şi de trageri de luptă, forţări de cursuri de apă, evacuare medicală şi tratamentul răniţilor.
Ministerul Apărării Naţionale reaminteşte celor care locuiesc în localităţile apropiate de centrele de instruire că sunt obligaţi să respecte măsurile de siguranţă stabilite de autorităţi, marcajele, restricţiile şi indicaţiile personalului de pază.