Cele mai rare culori de ochi din lume
De la galben pana la rosu, trecand prin violet, exista persoane pe care natura le-a inzestrat cu nuante mai deosebite ale ochilor. Despre ochi se spune ca sunt oglinda sufletului, ca o singura privire ne face sa ne indragostim si ca exista ochi cu putere malefica, noteaza ziarul spaniol ABC.
Este normal ca atunci cand ne uitam la o persoana, primul lucru pe care il remarcam sunt ochii. In mod normal o combinatie de melanina cu alti pigmenti da ochilor culoarea albastra, sau verde. Dar nu sunt singurele elemente care intra in combinatie. Unele boli sau mutatii genetice sunt capabile sa genereze nuante iesite din comun care fac ca privirile sa devina absolut captivante. Iata cele cinci nuante de ochi cele mai rare.
1.Verde: Desi toti cunoastem macar o persoana cu aceasta culoare de ochi, doar 2 la suta din populatia mondiala are aceasta culoare de ochi. Concentratiile sunt insa mai frecvente in tari precum Ungaria si Islanda si la unele grupuri etnice din Asia, precum pashtunii din Afganistan, din care face parte Sharbat Gula, fetita care in iunie 1985 a devenit vedeta in intreaga lume dupa ce a aparut pe coperta revistei National Geographic.
2. Chihlimbar: Aceasta nuanta de galben, datorata predominantei de lipocrom in iris, poate fi intalnita la multe persoane din tari europene, din Brazilia sau Asia. Medicii nu au gasit o explicatie genetica pentru aceasta culoare extravaganta si putin obisnuita a pupilelor.
3. Violet: Aceasta culoare, celebra in lume datorita ochilor lui Liz Taylor, se produce din cauza unui amestec de nuante de rosu si de reflexe albastrii, care dau ca rezultat un albastru violet intens. Este de asemenea frecventa la albinosi, desi sunt multe persoane normale care pot avea aceasta culoare de ochi, precum Taylor.
4. Negru: Ochii negrii sunt cei in care este practic imposibil sa se distinga irisul de pupila. Aceaste cazuri pot interveni cand culoarea irisului este de un caprui inchis practic negru, sau cand persoana in chestiune sufera de o boala congenitala, aniridie, sau lipsa totala a irisului. Doar 1 la suta din populatie are aceasta culoare de ochi, care este relativ comuna la persoanele cu ascendenta africana, asiatica sau la indigenii americani.
5. Rosu: Este culoarea cea mai rara dintre toate si se intalneste frecvent la persoanele albinoase. In cazurile cele mai severe irisul este total lipsit de melanina, astfel incat razele de soare strabat ochiul si reflecta hemoglobina din vasele de sange ale retinei, dand ochilor o nuanta rosiatica. Cei care au aceasta culoare de ochi sufera de fotofobie si de boli ca strabism, miopie sau astigmatism.