Centenar Iacob Mureşianu” la Braşov
Evenimente dedicate aniversării unui secol de la moartea compozitorului Iacob Mureşianu. Muzeul Casa Mureşenilor, în colaborare cu mai multe instituţii din ţară şi de peste hotare organizează mai multe manifestări dedicate centenarului „Iacob Mureşianu”.
Evenimente dedicate aniversării unui secol de la moartea compozitorului Iacob Mureşianu. Muzeul Casa Mureşenilor, în colaborare cu mai multe instituţii din ţară şi de peste hotare organizează mai multe manifestări dedicate centenarului „Iacob Mureşianu”.
Programul evenimentele începe marţi cu un simpozion Iacob Mureşianu, promotor al şcolii muzicale româneşti din Transilvania şi un recital de lieduri, susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică. Miercuri de la ora 17.00, la Muzeul Casa Mureşenilor soliştii Operei Braşov interpretează lucrări de Iacob Mureşianu în cadrul recitalului de la ora cinci.
Pe 18 mai de la ora 19.00 la sala Patria, Filarmonica Braşov va interpreta uvertura festivă „Ştefan cel Mare” iar marţi 23 iunie, tot la sala Patria, Opera Braşov va pune în scenă Oratoriul „Mănăstirea Argeşului”. Muzica lui Iacob Mureşianu realizează o sinteză între sursele de inspiraţie folclorică şi tehnicile componistice de provenienţă apuseană.
În acea vreme, majoritatea compozitorilor români îşi făceau şcolile ba în Austria, ba la Leipzig, ba la Paris, fenomen care a generat o osmoză între cultura occidentală şi cultura românească.
Centenarul este organizat în parteneriat cu Opera Filarmonica şi Facultatea de Muzica din Braşov, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi La Muse Heritage Musical din Montreal.
Potrivit lui Valer Rus, manager Muzeul „Casa Mureşenilor” Iacob Mureşianu, pe urmele căruia au mers foarte mulţi mari compozitori ai României a dat glas, creaţiei populare româneşti în cadrul muzicii clasice, aşa cum o cunoaştem noi astăzi.
Compozitorul Iacob Mureşianu s-a născut la Braşov în 17 iunie 1857. Tot aici şi-a făcut primele studii, apoi a studiat la Politehnica din Viena la care a renunţat, în favoarea cursurilor de la Conservatorul din Leipzig. Cea mai mare parte a vieţii a fost profesor la Blaj unde a înfiinţat mai multe formaţii artistice. Între anii 1888-1907 a editat, cu întreruperi, revista Musa română în care a promovat valorificarea folclorului românesc.
Din opera sa reprezentativă fac parte uvertura „Ştefan cel Mare” şi baladele Mănăstirea Argeşului şi Constantin Brâncoveanu. Iacob Mureşianu a fost şi un pedagog de mare ţinută, cel care le-a îndrumat paşi lui Tiberiu Brediceanu şi Nicodin Ganea.
Vifor Rotar