Centenarul Nicolae Steinhardt este sarbatorit la Brasov

Centenarul Nicolae Steinhardt este sarbatorit la Brasov

0 148
Filiala din Brasov a Uniunii Scriitorilor din Romania, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Mures, Galeria de Arta Kron-Art din Brasov si Asociatiunea transilvana pentru literatura romana si cultura poporului roman Astra va invita la un moment evocator-Centenar NICOLAE STEINHARDT. Evenimentul are loc joi, 12 iulie, de la ora 18, la Galeria Kron Art. Prezinta : Academician Alexandru Surdu, Nicolae Baciut, Valentin Marica, Doru Munteanu, Aurel Ion Brumaru, Mircea Mot, Cezar Boghici, Eugen Axinte.
Cu aceasta ocazie vor fi lansate volumele CU TIMP SI FARA DE TIMP- N.Steinhardt – Lecturi critice, evocari-Editie de NICOLAE BACIUT si N. Steinhardt. Intre lumi. Convorbiri cu Nicolae Baciut.
Nicolae Steinhardt a fost scriitor, publicist, critic literar si jurist roman, originar din Pantelimon, judetul Ilfov. De origine evreiasca, s-a convertit la religia crestina ortodoxa in inchisoarea de la Jilava, isi va lua numele de fratele Nicolae, si se va calugari dupa punerea sa in libertate. Este autorul unei opere unice in literatura romana, Jurnalul fericirii. A fost doctor in drept constitutional.
Singurul elev de confesiune mozaica, urmeaza alaturi de colegii sai cursurile de religie crestina, cu preotul Georgescu-Silvestru, care, de mai multe ori, spunea clasei: "decat sa vad ministru al Cultelor pe un papistas ca Maniu, mai bine pe un jidan de-al nostru, baiat de treaba cum e" (Primejdia marturisirii, pp. 171-172) Nicu Steinhardt. Isi ia bacalaureatul in 1929.
Dupa 1929 frecventeaza cenaclul literar "Sburatorul" al lui Eugen Lovinescu, descoperindu-se in el germenii viitorului literat.
Episodul arestarii din 1958 da nastere cartii Jurnalul fericirii, care reprezinta, dupa propria-i marturie, testamentul lui literar. Redactat la inceputul anilor '70, aceasta prima varianta – circa 570 de pagini dactilografiate – este confiscata de Securitate in 1972 si ii va fi restituita in 1975, dupa numeroase interventii pe langa Uniunea Scriitorilor. Intre timp, autorul finalizeaza a doua varianta, mai ampla, de 760 pagini dactilografiate. "Jurnalul fericirii" este confiscat a doua oara in 1984. Redactand in tot acest timp mai multe versiuni, acestea au fost scoase pe ascuns din tara, doua dintre ele ajungand in posesia Monicai Lovinescu si a lui Virgil Ierunca, la Paris. Cartea circulase in samizdat printre intelectualii epocii. Monica Lovinescu o difuzeaza in serial la microfonul postului de radio Europa Libera intre anii 1988 si 1989.
FRAGMENTE AUTOBIOGRAFICE
”Greu m-am impacat cu regimul introdus in toamna anului 1947. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat destula vointa si destula luciditate pentru a nu ma lasa prins in capcana de ademenirile acestui nou regim. Purtarea majoritatii coreligionarilor mei m-a surprins si m-a suparat, faceau jocul unui partid, care, de altfel, avea sa se descotoroseasca repede de ei. Am suferit alaturi de atatia altii, am fost dat afara din casa si barou si am dus-o foarte greu din punct de vedere material si sufletesc. Am fost si foarte bolnav, vreme indelungata.
Din punct de vedere spiritual lucrurile au evoluat in cu totul alt mod. Ma simteam din ce in ce mai atras de crestinism. Cu o buna si binevoitoare prietena, Viorica Constantinide, mergeam des pe la diferite biserici, ea fiind o credincioasa fierbinte. Datorita unor oameni de mare cultura si intensa traire crestina – si Paul Simionescu – m-am putut apropia de literatura patristica si de filosofia crestina. Progresam, asadar, pe amandoua planurile: teoretic si practic. Eram, in realitate, apt pentru botez, imi lipseau numai curajul si hotararea de a face pasul final. Sovaiam, mi-era rusine, diavolul ma ispitea cu frica, smerenia, slabiciunea; ma pastram in starea aceea confuza dintre dorinta si panica, prielnica lenei si tergiversarii. Mi-era si teama, ma stiam foarte necurat.”
Parintele Nicolae Steinhardt

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.