Centrele de plasament din România vor fi desfiinţate
În judeţul Braşov există 12 asemenea centre, dintre care 7 vor dispărea încă din prima etapă a programului de închidere. În locul lor, statul va sprijini financiar familiile din care provin copiii instituţionalizaţi pentru ca aceştia să poată creşte în familiile lor sau măcar în familiile extinse.
În judeţul Braşov există 12 asemenea centre, dintre care 7 vor dispărea încă din prima etapă a programului de închidere. În locul lor, statul va sprijini financiar familiile din care provin copiii instituţionalizaţi pentru ca aceştia să poată creşte în familiile lor sau măcar în familiile extinse. A doua opţiune pentru micuţii abandonaţi va fi plasamentul familial sau îndreptarea spre asistenţii maternali profesionişti. Cea din urmă soluţie, în cazul în care niciuna din celelalte nu va fi posibilă, este construirea de case de tip familial unde părinţii sociali să se ocupe de un număr redus de copii.
Centrele de plasament „Ghiocelul“ din cadrul Complexului de Reabilitare Şcolară Brădet, „Azur“ din cadrul Complexului de Servicii Victoria, CRS „Floare de Colţ“ din Complexul de Servicii Făgăraş şi centrele „Alice“, „Aurora“, „Albina“ şi „Speranţa“ din cadrul Complexului de Servicii „Măgura“ Codlea, în care sunt instituţionalizaţi în total 248 de copii, vor dispărea.
Potrivit Danielei Luca, director general adjunct al DGASPC Braşov, este o strategie naţională, derulată în cadrul unui program naţional, în colaborare cu Banca Mondială, de închidere a 167 de centre pe ţară. În primele 50, care intră în prima etapă de eligibilitate, 7 sunt din Braşov.
O parte din copii se vor reintegra în familii, cu sprijin financiar prin proiect, alţii vor fi plasaţi în reţeaua de asistenţi maternali profesionişti care se creează special prin acest proiect, iar pentru o parte se vor căuta soluţii pentru plasament familial, de asemenea cu sprijin financiar.
Aceste acţiuni vor fi realizate prin Programul Operaţional Capitalul Uman Pentru cei pentru care nu se va putea institui niciuna dintre măsurile de mai înainte, vor fi construite căsuţe de tip familial, prin Programul Operaţional Regional.
Potrivit acordurilor semate de România, închiderea actualelor centre de plasament, în care trăiesc între 30 şi 60 de copii, trebuie făcută până cel târziu în 2020, însă ţara noastră speră să obţină o derogare şi să o poată face până în 2023. Pentru construirea caselor de tip familial, DGASPC are nevoie de sprijinul autorităţilor, care să pună la dispoziţie terenuri pe care să fie construite aceste case.
Vifor Rotar