Cenusa din norul vulcanului se va depune pe sol

Cenusa din norul vulcanului se va depune pe sol

0 147

Cel putin asa afirma specialistii de la ANM, ceea ce pare, intr-un final, ca ceva normal, particolele de cenusa vulcanica neputand sta sa fie plimbate prin vazduhuri o vesnicie.
Informatiile existente pana in prezent arata ca au fost deja inregistrate depuneri foarte usoare in Anglia.

Cenusa din norul vulcanului se va depune la sol, a declarat sambata presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. El a atras insa atenþia ca depunerile si concentratia vor scadea in functie de distanta fata de zona de emisie a norului.

In Romania nu exista inca pericolul ca cenusa sa ajunga la sol, dar nu se stie nimic cert din ce va urma de duminica incolo .
„Potrivit simularilor facute in diferite puncte ale unor tari din vestul Europei, in cazul in care norul de cenusa vulcanica ar fi afectat atmosfera, circulatia la sol in stratul de la 0 la 2.000 de metri este in asa fel incat nu patrunde acel nor pe teritoriul Romaniei pentru ca circulatia aerului de la sol este diferita de cea de la 6.000 de metri” a explicat Ion Sandu.

El susþine ca cel putin pana duminica seara la ora 21.00 (ieri seara, n.a.) nu exista pericolul ca norul de cenusa sa ajunga la sol in Romania.

Potrivit ultimelor informatii, au fost raportate deja depuneri usoare de cenusa pe solul din Anglia.

Oficialul de la Ministrul Sanatatii a atras atentia asupra depunerii cenusii la sol inca de zilele trecute:
„Cenusa trebuie sa coboare pe sol. Momentul acesta este inevitabil. Depinde insa unde. Daca cenusa coboara pe ocean, nu este nicio problema. Sa nu ajunga pe pamant…”, a spus Streinu Cercel.

In eventualitatea in care cenusa va ajunge la nivelul solului, populaþia va trebui sã se protejeze. Printre mãsurile de protecþie se numãrã îmbrãcãmintea corespunzãtoare, care sã acopere pielea intr-o mare mãsurã, sã se evite purtarea lentilelor de contact din cauza riscului apariþiei unor leziuni la nivelul alobului ocular, a explicat oficialul.

De altfel, si ofcialii Organizati Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca cei cu probleme de respiratie sunt potential ameninþati. In cazul in care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, este bine ca oamenii sa stea cat mai mult in interior, iar in spatiu deschis sa poarte o masca.
Ion Sandu a mai spus ca in Romania va incepe sa ploua serios abia de luni de pe la ora 12:00, dupa ce norul va parasi teritoriul Romaniei. El sustine insa ca norii care aduc ploaia in aceasta perioada se afla la o altitudine mult mai mica de 6.000 de metri si exclude posibilitatea in care cenusa sa fie coborata la sol de stropii de ploaie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.