Cerbul de Aur este si scump si invechit

Cerbul de Aur este si scump si invechit

0 362

Cerbul de Aur a inceput la Brasov, dupa trei ani de pauza, in cadrul unei editii aniversare marcand 40 de ani de la debutul festivalului.
Bugetul din acest an este unul generos, de aproape 1.500.000 euro alocati de Guvern via televiziunea publica.
Dintre vedetele pe care organizatorii au reusit sa le aduca, incadrandu-se in acelasi timp in suma alocata pentru eveniment, enumeram mai multi spanioli, ca: Natalia Rodriguez, prezentata pe site-ul festivalului drept „printesa pop a Spaniei”, Los Vivancos (un grup spaniol de flamenco), precum si ucraineanca Ruslana, castigatoarea Eurovisionului in 2004. Numele sunt departe de a fi rasunatoare pentru public, daca tinem cont de faptul ca fan club-ul Ruslanei din Romania numara 44 de membri.
Andrei Partos, critic muzical, vede in programul de anul acesta un pas inapoi in raport cu editiile din anii trecuti: „In anii ‘90, in acea perioada de austeritate economica, bugetul pentru festival era mult mai mic decat acum si s-a putut. Acum de ce e asa de greu? Pe undeva, nu poti sa nu presupui deficiente de management. Dupa ‘90, la acest festival s-a muncit enorm, ridicand festivalul de la an la an. Acum, cand exista bani, brandul festivalului cade. Sa aduci cantareti de mana a doua e o solutie cel putin discutabila, acum cand concurenta e mai serioasa: tot timpul apar nume de top care concerteaza in Romania, iar festivalurile importante aduc nume de artilerie grea – ceea ce inseamna ca la ora actuala Brasovul concureaza cu o piata mult mai pretentioasa, iar riscurile de a compromite brandul cresc”, a declarat acesta, citat de Romania Libera.
Directorul festivalului, Titi Dinca, se justifica: „1.138.000 este totusi un buget ceva mai mic decat cel din 2005, de exemplu (1.200.000 milioane). In 2008, in schimb, avem 30 de concurenti (cu zece mai mult), ceea ce inseamna in fapt aproximativ 130 de participanti la concurs daca tinem cont de faptul ca fiecare concurent este insotit de colegii de trupa. Asta inseamna cheltuieli semnificative care nu mai pot fi redirectionate spre recitaluri”.
Alti artisti vin la suprapret, doar pentru ca este vorba de un autointitulat festival international. De exemplu, capul de afis al invitatilor romani, Stefan Banica jr., va sustine un concert la Brasov pentru care va fi remunerat cu suma de 65.000 euro, in conditiile in care el primeste in jur de 10.000 euro pentru un concert.
Pe langa controversele legate de programul acestei editii, si partea de concurs a starnit discutii: „Ce credibilitate mai poti sa ai cand tu inscrii sase concurenti din Romania, in timp ce celelalte tari au 2-3? Cand retragi si impui alti cantareti? E clar ca ii faci pe concurentii straini sa-si piarda increderea daca nu respecti niste reguli”, observa comentatorul muzical Andrei Partos.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.