CERN a creat un mini Big Bang

CERN a creat un mini Big Bang

0 227

Experimentul a creat temperaturi de un milion de ori mai fierbinti decat cele din centrul Soarelui. Acceleratorul de particule de la CERN a creat un mini Big Bang, prin coliziunea ionilor de plumb, in loc de cea a protonilor.
Oamenii de stiinta care lucreaza la LHC au reusit performanta pe 7 noiembrie.
Experimentul a creat temperaturi de un milion de ori mai fierbinti decat cele din centrul Soarelui.
LHC se afla intr-un tunel circular de 27km lungime, sub granita dintre Franta si Elvetia, in apropiere de Geneva.
Pana acum, cel mai mare accelerator de particule din lume a realizat coliziuni intre protoni, in incercarea de a rezolva cateva dinstre misterele Universului.
In urmatoarele patru saptamani, cercetatorii se vor concentra pe studierea efectelor rezultate din coliziunea ionilor de plumb.
Unul din experimentele LHC-ului, ALICE, a fost creat special pentru coliziunea ionilor de plumb, dar experimentele ATLAS si Compact Muon Solenoid au primit si ele aceasta noua misiune.
David Evans, de la Universitatea Birmingham este unul din oamenii de stiinta care lucreaza la ALICE. El a spus ca in urma coliziunilor ionilor s-au obtinut cele mai mare temperaturi si densitati produse vreodata in urma unui experiment.
„Procesul a avut loc intr-un loc sigur, controlat si a generat mingi de foc sub-atomice fierbinti si dense, cu temperaturi de peste 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mult decat in centrul Soarelui”, a spus Evans.
„La aceste temperaturi, chiar si protonii si neutronii, care alcatuiesc nucleul atomilor, se topesc intr-o supa densa de quarkuri si gluoni, cunoscuta drept plasma quark-gluon”, a explicat cercetatorul.
Oamenii de stiinta cred ca acest tip de plasma a existat imediat dupa Big Bang si doresc sa o studieze in detaliu. Ei vor s[ afle mai multe despre asa numita forta puternica, forta care leaga nucleele atomilor si care este responsabila de 98% din masa lor. Dupa ce vor termina coliziunile intre ioni, se vor intoarce la cele dintre protoni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.