Cernavoda – Reactoarele 3 si 4 aproape de start
Guvernul va adopta o Hotarare prin care prin care Nuclearelectrica va primi mandat sa negocieze participatia majoritara in compania de proiect care va realiza Reactoarele trei si patru de la Cernavoda, au declarat miercuri, pentru Rompres, surse guvernamentale.
Potrivit acestora, actul normativ va fi adoptat in Sedinta Guvernului de miercurea viitoare.
Proiectul de Hotarare de Guvern a fost amanat intrucat Ministerul Justitiei a cerut unele clarificari de forma la acest proiect. Nuclearelectrica va primi cu siguranta mandatul Executivului pentru a detine 51 la suta din compania de proiect care va realiza Reactoarele trei si patru de la Cernavoda.
La inceputul lunii mai, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, preciza ca proiectul de Hotarare de Guvern prin care Nuclearelectrica va solicita partenerilor participatia majoritara in compania de proiect care va realiza Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda a primit avizul Ministerului Justitiei.
”A fost necesar acordul Justitiei pentru a vedea daca majorarea participatiei Nuclearelectrica nu are implicatii de ordin juridic”, a aratat ministrul.
In luna aprilie, cele sase companii interesate sa participe la construirea reactoarelor 3 si 4 (ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power) au fost informate ca Nuclearelectrica urmareste sa detina participatia majoritara in compania de proiect, desi anterior fusese semnat un protocol de colaborare prin care producatorului de energie nucleara ii revenea doar 20 la suta din capitalul companiei.
Oficialii Electrabel au declarat, pentru Rompres, ca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi finalizate cu o intarziere uriasa fata de termenul planificat, din cauza faptului ca Guvernul Romaniei a modificat conditiile de asociere in compania de proiect care va realiza cele doua unitati nucleare.
Potrivit intentiilor initiale, compania de proiect ar fi trebuit infiintata in luna mai. Punerea in functiune a celor doua unitati nucleare este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, declara, recent, ca exista si alte companii europene care sunt interesate sa participe la acest proiect, chiar si in noile conditii, in cazul in care unul din investitorii cu care se negociaza in prezent s-ar retrage.
Costurile realizarii celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda sunt estimate la 2,3 miliarde de euro. Fiecare dintre cele doua reactoare va avea o putere instalata de 720 MW. Unitatile vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2-32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.
In prezent, centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza cu doua unitati nucleare. Primul reactor a fost pus in functiune in 1996, iar cel de-al doilea a atins puterea maxima in septembrie 2007, fiind inaugurat la inceputul lunii octombrie. Impreuna, Reactoarele 1 si 2 produc 18 la suta din cantitatea totala de energie generata in Romania.