Certificatul energetic – obligatoriu de la 15 iunie
Actul informeaza potentialul cumparator sau chirias despre performantele energetice ale apartamentului. Valabil 10 ani de la data emiterii, documentul este intocmit de catre auditori energetici in urma evaluarii imobilului. Se urmareste in acest fel reducerea consumului de energie pana la 100 KwH/metru patrat pe an, performante care pot fi atinse doar prin izolare termica. Certificatul energetic va influenta si pretul de vanzare al imobilelor.
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vinzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit si apartamente va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica a cladirii. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici in urma unei expertize.
Certificatul energetic solicitat la operatiunile de vinzare, achizitie sau inchirierea de locuinte va fi introdus incepind cu 15 iunie, iar precontractele incheiate deja la notariat pentru vinzarea-cumpararea de imobile vor fi finalizate conform legislatiei in vigoare la data inregistrarii acestora. Daca clientul doreste, dupa intocmirea certificatul se poate face si auditul.
Costurile necesare acestei expertize pot oscila de la 150 pana la 600 euro, in functie de circumstanta detinerii proiectului cladirii de catre beneficiar. Potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile. In prezent in Brasov exista 15 auditori energetici.
Vifor Rotar