Cetatea Brasovia renaste din cenusa

Cetatea Brasovia renaste din cenusa

0 270

Municipalitatea intentioneaza sa readuca in circuitul turistic unul dintre cele mai importante obiective istorice ale Brasovului, respectiv Cetatea Brasovia (situata pe Muntele Tampa), care, potrivit datelor istorice, dateaza din secolul al XIV-lea. Primarul George Scripcaru a aratat ca obiectivul este intr-o avansata stare de degradare, fiind acoperit de vegetatie salbatica. Proiectul vizeaza crearea unui parc arheologic pe Muntele Tampa.
Primaria a solicitat Ministerului Culturii eliberarea avizelor necesare pentru demararea lucrarilor de reabilitare a Cetatii Brasovia, situata pe Tampa. Primaria vrea sa restaureze cetatea astfel incat sa fie vizibila, dupa modelul Rasnov.
Din punctul de vedere al amplasarii, Cetatea Brasovia ocupa o mare parte din varful Muntelui Tampa, fiind ridicata deasupra vaii in care s-a construit Brasovul medieval. Aceasta se intindea din zona actualului Complex Belvedere pana la drumul dinspre cartierul Racadau.
Ocupand o suprafața de aproximativ 23.000 mp și avand ziduri inalte și groase de 1,70 pana la 1,80 m, cetatea Brașovia, aflata pe varful Tampei, a constituit multa vreme un important punct de aparare pentru Brașov. Originea fortificației nu se cunoaște, cert este ca aceasta dateaza inca dinaintea venirii teutonilor in Țara Barsei. Prima data, cetatea este menționata intr-un document din 16 octombrie 1434. Poziția dominanta a Tampei, izolarea și inclinarea pantelor au facut din cetatea Brașovia o fortificație imposibil de cucerit și totodata „cheia” stapanirii Brașovului. Cadrul natural in care a fost inalțata este unul dintre cele mai prielnice locuri pentru asemenea construcții: in doua parți, cetatea este flancata de coaste abrupte, iar in a treia este marginita de o panta abrupta cu posibilitați de fortificare. Arhitectura construcției este simpla, facand ipoteza ca cetatea sa aparțina epocii preromanice.
Potrivit mytex.ro, primarul Brasovului, George Scripcaru, sustine ca documentatia va fi obtinuta in acest an, iar in 2011 lucrarile vor fi demarate. Municipalitatea a cerut sprijinul ministrului culturii, Kelemen Hunor.
„Am vorbit cu ministrul sa ne ajute la intocmirea documentatiei necesare si am promisiuni si privind finantarea lucrarilor pe care dorim sa le realizam la Cetatea Brasovia. Totul se va face cu ajutorul unui specialist din Ministerul Culturii”, a spus Scripcaru, citat de mytex.ro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.