Cetatea Brasovului – un important punct turistic
Constructia ei a inceput in 1395 la indemnul regelui Sigismund de Luxemburg. In secolul al XV-lea a existat deja prima centura de fortarete. La inceputul secolului al XVI-lea devine una dintre cele mai puternice cetati din Transilvania. Cetatea Brasovului a avut patru porti: trei mai timpurii si una care dateaza din secolul al XVIII-lea. Astazi se poate vedea numai o parte din Poarta Ecaterinei, la sud-est de Biserica Neagra, unde se afla si capela „Sf. Ecaterina”. Poarta este acoperita cu un turn ascutit, prevazut in cele patru colturi cu turnulete, semn al dreptului de jurisdictie pe care-l avea cetatea asupra locuitorilor domeniului ei. Constructia bastioanelor, situate in afara zidurilor cetatii, a inceput in secolul al XV-lea. Cetatea Brasovului a avut 28-32 turnuri de veghe. In afara centurii de fortificatii s-au construit inca 4 turnuri, iar pe dealul Tampa alte sapte turnuri care se pot vedea astazi doar in stare de ruine.
La ultima sedinta a Consiliului Local s-a pus problema amenajarii Dealului Straja , pe care se afla Cetatea Brasovului, astfel incat monumentul istoric sa poata fi vazut din oras.
Consilierul local PSD, Nicolae Tucunel, spune ca, avand in vedere ca este un monument istoric, ar trebuie ca municipalitatea sa incerce sa il recupereze pentru a fi pus si mai bine in valoare, fapt pentru care Primarul George Scripcaru a explicat ca proprietarul Cetatii Brasovului este societatea Postavarul al carei actionar majoritar este SIF Transilvania. „Ar trebuie sa gasim o formula care sa ne permita sa atragem fonduri structurale, prin Programul Operational Regional ca sa refacem complet acest monument. Va trebui sa discutam cu cei de la SIF Transilvania sa cedeze municipalitatii Cetatea, noi sa accesam fondurile, iar apoi sa o dam in administrare pentru 99 de ani acestei societati. Vom vedea care va fi cea mai buna solutie”, a spus George Scripcaru.