Cetatea Rasnov – perioada medievala si cea italiana
Primaria Rasnov este pe cale sa intre in posesia Cetatii taranesti care i-a dus faima. Devenita, chiar si in urma contestatelor investitii efectuate de fostul partener italian al municipalitatii rasnovene, o bijuterie arhitectonica. Daca vor reusi sa patrunda in incinta obiectivului istoric cu ajutorul executorului judecatoresc, autoritatile locale vor exploata in folosul comunitatii un fragment de istorie ce umple in prezent buzunarele urmasilor italianului. Va fi si o lectie a finului Vestea (primarul) predata nasului Cancescu (presedintele) despre cum se recupereaza un bun istoric, fara secatuirea bugetului.
Drumurile Primariei si cele ale lui Alberto Drera se intalnesc in 2000…
In anul 2000, Primaria Rasnov, condusa pe atunci de un domn Soiu, se asocia cu firma Drumuri Publicitare, devenita SRL dupa ce fusese SA, patronata de cetateanul italian Alberto Drera. Scopul asocierii era exploatarea profitabila a Cetatii Rasnov, aflata intr-o stare de relativa ruina. Italianul se obliga sa faca investitii masive si sa verse la bugetul local 12% din profitul obtinut din taxe si din vanzarea biletelor.
…si se despart in 2004
Patru ani mai tarziu, reprezentantii primariei descopereau ca italianul nu respectase planul investitional la care se angajase prin contract si nici nu varsase in contul municipalitatii procentul din incasari, la care se angajase in aceleasi conditii contractuale. Municipalitatea deschidea atunci un proces, soldat abia la inceputul acestui an cu o sentinta de reziliere a contractului incheiat in 2000, pronuntata de Tribunalul Brasov, si executarea silita a partenerului italian pentru recuperarea obiectivului.
Recurs in judecare la Curtea de Apel Brasov
Societatea condusa de Drera – decedat intre timp – desi lichidata printr-o sentinta a Tribunalului Bucuresti, continua sa incaseze profitul de pe urma Cetatii taranesti. In disperare de cauza, firma Drumuri Publicitare a atacat cu recurs la Curtea de Apel sentinta data la Brasov – proces aflat pe rol – solicitand cu acelasi prilej si suspendarea deciziei de executare silita pana la solutionarea apelului.?
Drumurile Publicitare s-au facut poteca
Desi Curtea de Apel i-a respins solicitarea suspendarii, societatea n-a disperat. Cu portarelul batand la usa, Drumurile Publicitare s-au facut poteca pana la Judecatoria Zarnesti, unde o judecatoare a gasit de cuviinta sa suspende executarea silita pana la pronuntarea apelului. Pentru profani ramane o curiozitate juridica faptul ca o instanta inferioara se pronunta acolo unde o entitate mai mare pe scara autoritatii judecatoresti daduse deja o alta solutie.
Perioada medievala si cea italiana
La inceputul saptamanii acesteia, instanta zarnesteana ar fi trebuit sa stabileasca daca prelungeste sau nu masura de suspendare a executarii silite. N-a facut-o. A amanat pronuntarea, iar Primaria Rasnov va astepta pana saptamana viitoare pentru a sti daca va reintra in posesia unuia dintre cele mai frumoase obiective istorice ale judetului.
Daca o va face, isi va spori considerabil bugetul si se va administra, in numele comunitatii, o cetate care se poate lauda cu doua perioade istorice importante in trecutul sau: cea medievala si cea italiana.
Vifor Rotar