Cetatea Rasnov ramane pe mana negustorilor amatori

Cetatea Rasnov ramane pe mana negustorilor amatori

0 287

Telenovela Cetatii Rasnovului este departe de finalul fericit pe care il asteptam cu totii. Dupa mai multe recursuri inaintate la Curtea de Apel in ultimii ani, se pare ca „istoria” ia o intorsatura neplacuta.
Pe scurt, desi este patrimoniu istoric, fiind un obiectiv turistic de maxima importanta nu doar pentru judetul Brasov, ci pentru intreaga tara, Cetatea Rasnovului a fost data spre administrare firmei SC First Rosenau SRL (firma care a absorbit Drumuri Publicitare SA). Ce inseamna acest lucru? Reabilitarea pe care firma cu pricina trebuia sa o puna in practica este mai mult o joaca de copii: au fost realizate interventii de genul „plombarii” zidurilor cu fier-beton, punand in pericol structura de rezistenta, au fost facute „amenajari” la o capela medievala din incinta, ba chiar se intentiona sa se realizeze restaurante si spatii de cazare in monumentul istoric.
Sa ne intoarcem in timp: in anul 2000, Consiliul Local Rasnov a aprobat incheierea unui contract de asociere in participatiune cu Drumuri Publicitare SA, urmand ca aceasta societate sa se ocupe de administrarea Cetatii Rasnov, cu obligatia efectuarii unor lucrari de restaurare si a platii unor sume de bani. Cum nu s-a virat nici un ban, iar obligatiile punctuale de a investi n-au fost respectate, in 2004, noul plen al CL Rasnov a mandatat conducerea Primariei sa inceapa demersurile pentru rezilierea contractului.
Usor de spus, mai greu de pus in practica!
Judecatorii au decis ca respectivul contract sa „mearga” inainte, dar a obligat firma care administreaza Cetatea sa plateasca daune!
Avocatul Dumitru Terta, care a reprezentat CL Rasnov in instanta, a declarat ca decizia de mentinere a contractului de asociere, „impotriva vointei uneia dintre parti si dupa constatarea nerespectarii unor clauze contractuale de catre cealalta parte, pentru ca altfel nu se acordau daune, reprezinta o hotarare emblematica pentru justitia romaneasca: nelegala, nedreapta si absurda. Expertizele prezentate la Curtea de Apel nu au fost schimbate fata de cele folosite de parti la Tribunalul Brasov si, totusi, s-a dat o decizie cu totul diferita. Asupra faptului ca firma administrator nu si-a indeplinit obligatiile contractuale si ca este necesara rezilierea s-a pronuntat inca din 2004 si Curtea de Conturi, in urma unui control la Primaria Rasnov. Este incredibil: toata lumea recunoaste ca firma nu si-a indeplinit obligatiile, dar nu este permisa desfacerea contractului. Si, inca o coincidenta care te pune pe ganduri, firma First Rosenau, cea care a absorbit SC drumuri Publicitare, a fost reprezentata de Casa de Avocatura Zanfirescu-Predoiu (n.r. – firma in care a activat actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu)”.
NO COMMENT!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.