Cetatenii sunt primii care trebuie sa actioneze la cutremur
Primaria asigura spatii, apa si hrana timp de 48 de ore in cazul producerii unui seism. Dupa cutremurul cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter de sambata resimtit si la Brasov, secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a spus ca interventia la cutremur incepe cu omul de rand, care trebuie sa-si pastreze calmul
Primaria asigura spatii, apa si hrana timp de 48 de ore in cazul producerii unui seism. Dupa cutremurul cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter de sambata resimtit si la Brasov, secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a spus ca interventia la cutremur incepe cu omul de rand, care trebuie sa-si pastreze calmul. Daca unii brasoveni nici nu s-au dat jos din pat, altii au dat fuga sub tocul usii pentru a se proteja, la primele trepidatii.
Aflat in weekend la Brasov pentru a preda Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Tara Barsei drapelul de lupta, Raed Arafat i-a sfatuit pe romani sa fie pregatiti in orice moment sa reactioneze in cazul unui cutremur si sa aiba la indemana resurse vitale pentru viata lor.
Cei care nu stiu ce sa faca in timpul producerii unui seism pot afla informatii de pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si al Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Rezumate la Brasov de Raed Arafat, secretar de stat in MAI, acestea ar fi – sa nu intre in panica, sa se pregateasca cu alimente si apa suficienta, cu medicamentele pentru trei zile, sa nu coboare pe casa scarii in timp ce cutremurul se desfasoara.
Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din Romania au datoria de a fi in relatie cu autoritatile, pentru a se asigura ca acestea au necesarul minim de alimente si apa. Angajatii Primariei Brasov au in apropierea institutiei, chiar in Parcul Central, in caz de incendiu sau cutremur, un spatiu sigur in aer liber, unde se pot aduna.
Si in unele institutii de invatamant exista astfel de locuri indicate, in curtile scolilor si gradinitelor. Reprezentantii municipalitatii spun ca sunt pregatiti sa actioneze daca se va produce un cutremur major:
Brasovenii stiu ca trebuie sa se adaposteasca sub tocul usii, sub o grinda, si sa astepte ca seismul sa se opreasca. Cat despre provizii, spun ca ar folosi hrana pe care o au in acel moment in casa. Foarte multi brasoveni si-au pastrat calmul la cutremurul de sambata – unii pentru ca nici nu l-au simtit, altii pentru ca nu s-au panicat.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a inceput o campanie de informare tematica inca din ianuarie, cu numele „Nu tremur la Cutremur!”, cu scopul de a transmite populatiei informatii corecte privind modul de comportare in cazul producerii unui cutremur.
Vifor Rotar